Gemertse geschiedenis in een notedop

Een minicursus met maximale kracht en nawerking. In vier avonden wordt u een kenner. De Gemertse geschiedenis heeft ná 2 november aanstaande veel minder geheimen voor u dan ervoor.

De eerste cursusavond vindt plaats op donderdag 5 oktober. Ook al is de plaats van handeling de Heemkamer in de Ruijschenberghstraat, toch is de Boekelseweg de scheiding die in de pauze wordt gepasseerd. De onderwerpen van deze avond zijn namelijk de geschiedenis van Handel, over het voetlicht gebracht door Peter Lathouwers, Handel-kenner bij uitstek, en de geschiedenis van Esdonk, behandeld door de buurman van het Esdonks kapelleke, Peter van den Elsen.

De tweede avond, op 12 oktober, krijgt Simon van Wetten het woord. Hij gaat dat feit gebruiken om uit de doeken te doen hoe stamboomonderzoek werkt en hoe we daarbij de schatkamer kunnen gebruiken die door sommige mensen ook wel het gemeentearchief wordt genoemd.
De derde avond, op 26 oktober, wordt de arena weer betreden door een duo. Jan Timmers opent met een verhandeling over de prehistorie en de archeologie, en we mogen dus spreken van een diepgravend onderwerp. Na de pauze vertelt Wim Vos, die u ongetwijfeld kent van dat prachtige Gemerts Woordenboek met Van Dale-allure, over de herkomst én betekenis van woorden als klòttere, nejpstárt, sjampie-jón, verslákkerd en de zésuuremis. Gínne zèùrge, het komt helemaal goed.

Tot slot zal ook de vierde avond, op 2 november, een tweedeling kennen. Het gaat dan over twee kerkdorpen. Ad Otten vertelt alles over De Mortel, zelfs dingen die ze in de Mortel zelf nog niet weten, en Peter van den Elsen doet de ene na de andere onthulling over Elsendorp.
Het wordt skon.

Plaats: Heemkamer in de Latijnse School, Ruijschenberghstraat 3b in Gemert. Tijd: 20.00 u. – 22.00 u.. Aantal deelnemers: maximaal 25 personen. Kosten voor de gehele cursus: € 20 voor leden van Heemkundekring De Kommanderij Gemert. Niet-leden betalen € 25, te betalen op de eerste avond.
Aanmeldingen bij: Carin Gerits, tel. 364478 of c.gerrits@hotmail.com

Foto's:


0