Afbeelding

Groene Brug in Gemert centrum geopend

Nieuws

GEMERT – U kunt ’m niet kennen, want hij is al ruim vierhonderd jaar geleden buiten bedrijf gesteld, maar de Gemertse watermolen heeft alles te maken met de jongstleden zaterdagochtend geopende Groene Brug in de overgang van de Haageik naar de Molenstraat.

Door Simon van Wetten

Het werkte destijds zo: aan de noordoostzijde van de watermolen lag een kunstmatig meer, de Vloed, gevoed door de oer-Gemertse rivier de Rips. Bij de molen bevond zich een dam met daarin een schuif. Was het waterpeil hoog genoeg, dan trok de mulder die schuif open, het water stortte op het rad van de molen en het hele mechanisme trad in werking. Maar de enorme scheut water die vrijkwam, ongeveer ter hoogte van het de huidige parkeerplaats aan de Haageik, moest goed wegkunnen en daarom werd het vervolg van de Rips onder de Haageik overspannen door een hoge stenen brug. Het belang van droge voeten is immers eeuwenoud. Voeg de huidige bomen en perkplanten erbij, en u begrijpt de benaming ‘Groene Brug’.

Wethouder Hanneke Coppens heette de aanwezigen hartelijk welkom bij de officiële opening en noemde de Groene Brug een plek die een nieuwe dimensie toevoegt aan ons centrum. “Een plek waar je even lekker kunt ontspannen. En het is niet zomaar een brug. De naam is bedacht vanwege het aanwezige groen en de brug die hier vroeger in de buurt over de beekloop De Rips lag. Iets wat we weten dankzij de kennis en inzet van onze heemkundekring. Daarnaast is het een multifunctionele plek met nieuwe zitgelegenheid, extra ruimte voor fiets-parkeren, stapstenen voor onze jongste bezoekers, betere opvang van regenwater, meer biodiversiteit en op zonnige dagen kunnen we ook in de schaduw zitten.” 

Bas van de Laar wordt altijd in één adem genoemd met het kasteel, maar hij is ook voorzitter van ondernemersstichting BIZ. De afkorting staat voor Bedrijveninvesteringszone, en dat voor het centrum van Gemert, waar de bijbehorende activiteiten ook worden gevangen onder de naam ‘Gemert Vorstendom’.

Bas: “Dit past helemaal in de centrumvisie. Het gaat om leefbaarheid en om uitstraling van het centrum en daar hoort dit project bij, maar ook het terughangen van de bloemenbaskets en een fraaiere aankleding van de zijsteegjes, de gengskes. En er zijn meer plaatsen in de straat waar mooie plannen voor worden ontwikkeld.” 

Hanneke Coppens had nog meer willen zeggen, maar één van de vele regenbuien had juist het moment van het lint doorknippen uitgekozen om zich te ontladen. Och, regen is goed voor vers aangeplant groen en dat het op dat moment heel verleidelijk was om snel in een tegenover gelegen pand een kop koffie te nuttigen, daar kunnen u en ik wel inkomen.

Er diende nog een foto zónder regendruppels op de lens gemaakt te worden en zo vernam uw verslaggever in een nagesprek met Peter Verschuren van de Denkkamer dat er zeven plekken her en der in de straat op de nominatie voor een make-over staan. “Bij het ontwerpen was en is het uitgangspunt dat kinderen er moeten kunnen spelen, dat recht moet worden gedaan aan de geschiedenis en dat het gewoon een leuke plek moet zijn om te vertoeven.” Prima, dat is bij deze Groene Brug heel goed gelukt.

Ook Danny Raaijmakers, verantwoordelijk voor het groene aspect, beklom voor de bijgaande foto de (bruine) brug die herinnert aan die mooie bolle brug van eeuwen geleden. “Ik heb een beplantingsplan gemaakt en uitgevoerd dat past bij de opzet van deze plek en ik wilde ook de biodiversiteit onderstrepen.” Kortom, ’t is echt waar, de Groene Brug is een aanwinst voor de straat. (Foto, v.l.n.r.: Danny Raaijmakers, Peter Verschuren, Bas van de Laar en wethouder Hanneke Coppens bovenop de symbolische brug).

Lees ook