Afbeelding

Weer met de Hemelvaartprocessie naar Handel

Nieuws

GEMERT - Donderdag 9 mei is traditiegetrouw de dag van de Hemelvaartprocessie naar Handel. Deze processie wordt al sinds mensenheugenis georganiseerd door de Onze Lieve Vrouwe Broederschap van Gemert, zoals ook vermeld staat in het recent verschenen over de Broederschap.

Peter Oostenbach, president van de Broederschap: “Het is een waardevolle traditie, die ook nog steeds goed in de huidige tijd past. We kunnen de onderlinge verbondenheid zichtbaar maken in onze eigen lokale gemeenschap en ook de verbondenheid met de andere plekken in de wereld, waar mensen het veel minder goed hebben of zelfs voor hun eigen veiligheid moeten vrezen en vluchten.”

De lokale verbondenheid zal vanaf dit jaar samen met de parochie Sint Willibrordus meer zichtbaar zijn. De inwoners van de kerkdorpen zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen. Het is ook mogelijk om deze verbondenheid uit te dragen met een processievaandel of ander vaandel van het kerkdorp. Deze vaandels zullen dan op het priesterkoor staan tijdens de mis. Meer details hierover zullen via de parochie in de kerkdorpen kenbaar gemaakt worden.

Zoals gebruikelijk wordt om 08.30 verzameld bij de Sint Jan. Een kwartier later vertrekken de leden van de Broederschap, samen met het gilde St. Antonius en St. Sebastianus en de andere processiegangers. Iedereen is natuurlijk welkom om al vanaf het begin mee te gaan. De tamboers van het gilde roeren de trom en geven zo aan dat de processie op weg gegaan is. Bij Dientje sluit Harmonie Excelsior aan. De celebranten en een aantal leden van de Broederschap, die het Mariabeeld van Handel dragen, vertrekken om 09.30 samen met het gilde St. Joris vanaf de kerk in Handel. Zij gaan de processiestoet tegemoet. Zij treffen elkaar bij het begin van de bebouwde kom van Handel, waar de dragers afgewisseld worden. De voetbalclub van Handel heeft aangegeven dat op hun parkeerterrein geparkeerd kan worden. Vanaf hier gaat het dan gezamenlijk naar het processiepark in Handel. Bij de mis, die om 10.00 begint, is natuurlijk iedereen welkom, ook degenen die niet in processie hebben meegelopen. Op Hemelvaartsdag zal dit ook de enige mis zijn in de parochie Sint Willibrordus. Het koor Les Chanteurs zal de mis opluisteren met een aantal liederen. Drie kwartier na afloop van de mis, zal de processie weer vertrekken voor de terugweg naar Gemert. Als ten gevolge van regenweer de processie niet kan vertrekken, zal de mis om 10.00 uur in de kerk van Handel zijn. De beide gilden en het koor Les Chanteurs zullen dan ook aanwezig zijn.

Lees ook