Afbeelding

Studieboeken verkopen is een slimme zet voor afgestudeerden

Ondernemend


Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Na jaren hard studeren, colleges volgen en tentamens maken, heb je eindelijk dat felbegeerde diploma in handen. Maar nu je die studieboeken niet meer nodig hebt, vraag je je misschien af: wat moet ik ermee? Weggooien zou zonde zijn, want daar heb je toch flink voor betaald. Gelukkig is er een slimme oplossing: je studieboeken verkopen! In dit artikel lees je waarom dat een goed idee is en hoe je dat slim aanpakt.

Ruim je kast op en verdien geld
Eerst het praktische voordeel: door je studieboeken te verkopen, maak je in één klap plaats in je boekenkast. Dat is mooi meegenomen, want die ruimte kun je vast goed gebruiken voor andere dingen. Of je houdt gewoon van een opgeruimd huis. Maar het mooiste is: je verdient er ook nog eens geld mee! Misschien niet genoeg voor een wereldreis, maar alle beetjes helpen nu je op eigen benen staat. Zo kun je die verdiende centen gebruiken om een deel van je studielening af te lossen. Of je spaart voor iets leuks, dat heb je na al dat harde studeren wel verdiend.

Voor een nieuwe generatie
Door je studieboeken te verkopen, geef je je opgedane kennis als het ware door aan een nieuwe generatie studenten. Iemand anders profiteert straks van jouw aantekeningen en markeringen in het boek. Misschien help je er zelfs iemand mee om cum laude af te studeren, net als actrice Natalie Portman die veel tweedehands studieboeken kocht. Zo krijgen jouw boeken een tweede leven. En de cirkel is rond als jij later de kinderen van die studenten behandelt als dokter of voor ze pleit als advocaat!

Zo pak je het aan
Maar hoe verkoop je die studieboeken op een goede manier? Een handige tip is om een gratis account aan te maken op een verkoopsite als de Boekenbalie. Dat is een marktplaats speciaal voor studieboeken. Je kunt er makkelijk je studieboeken aanbieden. Maak een pakkende titel voor je advertentie zoals “Onmisbare studieboeken geneeskunde” of “Rechten studieboeken, amper gebruikt”. Voeg een foto toe en beschrijf je boeken zo eerlijk mogelijk. Is er wat in onderstreept of zitten er een paar ezelsoren in? Geen ramp, vermeld het gewoon. Vraag een redelijke prijs en wordt zo de matchmaker voor jouw boeken en een volgende eigenaar.

Een slimme oplossing
Je studieboeken verkopen is dus eigenlijk heel logisch: je verdient er wat mee, maakt een ander student blij en hebt een mooie, lege boekenkast. Bovendien geef je je zuurverdiende kennis door aan de volgende generatie. Het is een win-win situatie: je maakt anderen blij met betaalbare boeken en draagt tegelijkertijd bij aan een beter milieu door papier te recyclen en verspilling tegen te gaan. Als je het slim aanpakt via een site als Boekenbalie, heb je je studieboeken zo verkocht. Dus waar wacht je nog op? Ontstof die boeken en zet ze te koop. Wie weet maak je een toekomstige Nobelprijswinnaar wel heel blij mee!

Lees ook