Smartpark in Gemert
Smartpark in Gemert Marcel Bosmans

Bedrijventerreinen in Gemert-Bakel en Laarbeek raken vol

Ondernemend

GEMERT-BAKEL - De economie draait weer op volle toeren. Natuurlijk zijn er bedrijven die nog altijd de naweeën voelen van de coronacrisis, maar de meeste bedrijven profiteren inmiddels weer optimaal van de kooplust van de consument, of profiteren als toeleverancier van de groei van andere ondernemingen.

Door Daan Daniëls

Een gevolg hiervan is dat de bedrijventerreinen vol zijn of vol raken. Het is niet voor niets dat in de Peel gekeken wordt naar een regionaal bedrijventerrein waarbij de Peelgemeenten, waaronder Gemert-Bakel en Laarbeek samenwerken om de regionale economie een boost te geven. Maar ook binnen de eigen gemeentegrenzen loopt de bezetting van de bedrijventerreinen goed, zo niet te goed. “De bezettingsgraad op de bedrijventerreinen in de gemeente Gemert-Bakel is historisch gezien hoog te noemen”, laat wethouder Martien Bankers weten. En niet alleen de bezettingsgraad is hoog, ook de roep om nieuwe locaties waar nieuwe bedrijven zich kunnen vestigen is groot. “De vraag naar nieuwe werklocaties overstijgt ruimschoots het huidige beschikbare (en passende) aanbod in de markt.”

In buurgemeente Laarbeek is het niet anders. Het grootste bedrijventerrein daar, Bemmer IV, is nagenoeg vol. De nog openliggende bedrijfslocaties zijn allemaal in optie, of zijn inmiddels al verkocht. En mocht een bedrijf nog afhaken, dan is er een wachtlijst van gegadigden. Inmiddels wordt ook al naar de toekomst gekeken van hoe bedrijven die zich in Laarbeek willen vestigen, geholpen kunnen worden.

“Door de economische ontwikkelingen overstijgt de vraag het aanbod in de hele regio. We moeten daarom zorgvuldig kijken naar bestaande terreinen om deze waar mogelijk beter te benutten (intensiveren en revitaliseren). Daarnaast zijn we serieus aan het kijken naar uitbreiding van bedrijventerrein binnen Laarbeek. Door de grote groei zullen beide sporen noodzakelijk zijn. We vinden het tenslotte belangrijk dat bedrijven zich in Laarbeek kunnen vestigen en ontwikkelen”, legt wethouder Ron van den Berkmortel uit.

En dat is ook wat Gemert-Bakel doet. “De gemeente Gemert-Bakel streeft naar een goed werk- en vestigingsklimaat voor werknemers en bedrijven. Daarom kijken we continue naar uitbreidingsmogelijkheden bij bestaande werklocaties in alle kernen en zoeken we hierover de samenwerking op in de regio.” Daarbij wordt dan vooral gekeken naar uitbreiding van bedrijventerrein Wolfsveld-Smartpark in Gemert. Daar wil de gemeente zo’n 10 hectare aan nieuwe bedrijfskavels gaan uitgeven. De uitbreiding zou dan moeten plaatsvinden in de richting van de Rooije-Hoefsedijk, waarbij de bestaande toegangsweg tot het Smartpark verder wordt doorgetrokken, zodat het bedrijventerrein zowel in noordelijke als zuidelijke richting is aangesloten op de N272. De uitbreiding van tien hectare moet volgens de gemeente voldoende zijn om de vraag naar nieuwe locatie de komende drie jaar vol te kunnen houden. 

Struikelblok daarbij is wel dat Gemert-Bakel dit niet zomaar een-twee-drie kan doen. Vanwege regionale afspraken moeten zowel de provincie als regiogemeenten hiervoor groen licht moeten geven. Ook is het vanwege de problemen met het elektriciteitsnetwerk nog maar de vraag of nieuwe bedrijven zich zomaar kunnen aansluiten, omdat de capaciteit nog altijd beperkt is. En (zowel in Gemert-Bakel als Laarbeek) zijn de doorgroeimogelijkheden vanwege regionale afspraken minder makkelijk dan vroeger. Bedrijven die groter zijn(of willen worden) dan 5000 vierkante meter zouden dan moeten verhuizen naar het nog aan te leggen nieuwe regionale bedrijventerrein dat komt te liggen tussen Helmond en Lierop. 

Desondanks is Gemert-Bakel een voorstander van het regionale bedrijventerrein. “Het regionaal bedrijventerrein Brainport-Oost is van belang voor economische groei in de regio en de vestigingsmogelijkheden die dit biedt voor grotere bedrijven”, Ook omdat dit op de lange termijn weer kansen voor andere bedrijven kan bieden die zich op hun beurt weer in Gemert-Bakel willen vestigen.

Ook Laarbeek ziet het belang van een regionaal bedrijventerrein in. Van den Berkmortel: “De vraag naar bedrijfskavels in de regio is enorm. De verwachting is dat deze vraag op lange termijn alleen maar blijft toenemen. Ook specifiek voor grote bedrijfskavels in hogere milieucategorieën bestaat veel vraag, ook binnen de Peel. Met een regionaal bedrijventerrein slaan we als Peelgemeenten de handen ineen en kunnen we hopelijk ruimte bieden aan bedrijven die een grootschalige locatie zoeken. Ook kan het in de toekomst zogenaamde schuifruimte bieden, welke ontstaat wanneer een groot bedrijf verplaatst van een lokaal bedrijventerrein naar het regionale terrein. Deze vrijkomende ruimte kan vervolgen worden gebruikt om nieuwe bedrijven te huisvesten en tegelijkertijd het bedrijventerrein te verbeteren qua (groene) inrichting, uitstraling en bereikbaarheid.”

Lees ook