01 januari 1970

Jeugdgroep De Specht gaat Paddenstoelen en kabouters zoeken

HANDEL – De jeugdnatuurgroep De Specht gaat erop uit om allerlei soorten paddenstoelen te zoeken. Er wordt ook geprobeerd de mooie namen te vinden bij de ?kabouterhuisjes’ van allerlei maten en kleuren. De activiteit vindt plaats op zaterdagmiddag 10 oktober en duurt van 13.30 tot 15.30 uur.

Paddenstoelen vormen in de natuur een belangrijk onderdeel van het gehele natuursysteem. Ze zorgen ervoor dat allerlei onderdelen in de natuur afgebroken worden en op deze manier weer bouwstenen worden voor nieuwe planten en dieren. Wanneer het over paddenstoelen gaat wordt vaak gezegd dat het mooie dingen zijn, maar ook dat ze giftig kunnen zijn.. In de praktijk blijkt dat er inderdaad ook veel giftige soorten zijn. Om problemen te voorkomen wordt dan ook gezegd dat het eten van paddenstoelen niet verstandig is. Het eten van champignons die je in de winkel koopt is heerlijk en kan zonder problemen, maar ga niet zo maar in de natuur paddenstoelen zoeken en plukken. Sommigen zijn niet giftig maar kunnen verward worden met een paddenstoel die heel veel lijkt op exemplaar dat wel zeer giftig is.
De namen van een aantal paddenstoelen liegen er dan ook niet om. Wat te denken van addergebroed, drakenbloedzwam, heksenboleet, duivelsbrood, duivelsaren, spuwduivel, heksenbezem? Om de paddenstoel nu helemaal goed te kunnen onderzoeken is het fijn om ook nog een spiegeltje mee te brengen zodat de paddenstoel ook aan de onderkant bekeken kan worden. Leden van jeugdnatuurgroep De Specht die verhinderd zijn kunnen zich afmelden bij Pleuni (06-45283269) of De Specht (0492 325021).

Foto's:


0