06 oktober 2003

Niet gecategoriseerd

6 oktober 2003

GEMERT/BOEKEL – Door corona van school zonder eindexamens, examenstunt en gala en beginnen aan je nieuwe opleiding zonder introweek. Of een tussenjaar nemen en ineens niet op reis kunnen. Danique Adam (17), Jesper Pluijm (16) en Laura van Bergen (17) delen hun ervaringen met correspondent en medestudent Dagmar Pluijm.

Door Dagmar Pluijm

Het nieuwe studiejaar is alweer een maand bezig, maar niet zoals we in Nederland gewend zijn. Een deel van de coronamaatregelen is versoepeld, maar er blijven beperkingen. “Ik heb gewoon vijf dagen in de week fysiek les,” vertelt Jesper Pluijm. Hij volgt een ICT-opleiding op mbo-niveau in Helmond. “Fysiek lessen volgen is fijn, maar ik heb op school nog niet echt de kans gekregen om vrienden te maken. We hadden geen intro. De kennismaking volgde later pas toen we samen gingen gamen. Op school zitten we allemaal anderhalve meter van elkaar af en we zitten de hele dag in hetzelfde lokaal. Daar kan ik mee leven. Ik ben vooral blij dat ik gewoon naar school kan.”

Voor Laura van Bergen is de situatie anders, zij studeert tuin en landschapsinrichting op hbo-niveau in Velp. “Ik zou op kamers gaan in Arnhem, maar dat werd afgeraden door docenten. Op het moment heb ik twee keer in de week fysiek les. Het is behoorlijk lang reizen, maar voor die twee keer in de week is dat te doen. Ik vond mezelf ook wel jong om op kamers te gaan, dus het komt ook wel goed uit.”

Danique Adam wist nog niet helemaal wat ze wilde studeren, dus ze koos voor een tussenjaar. “Eigenlijk superslim om nu een tussenjaar te doen, zou je misschien denken. Ik zou vier maanden naar Australië gaan. Dat gaat nu niet want dat land zit helemaal op slot. Ik werk in de horeca. Dat is nu ook lastig. Om mijn tijd te vullen doe ik nu mee aan een vier maanden durend project rondom sociaal ondernemen. Dat is supertof, maar uiteindelijk wil ik nog wel gaan reizen.”

Door corona waren er geen eindexamens. “We hebben ook geen gala gehad”, geeft Laura aan. “Ik was al op zoek naar een jurk, dus ik vind het nog steeds jammer.” Danique had nog geen galakleding uitgezocht. “Daar ben ik achteraf wel blij mee.” Jesper vertelt dat hij helemaal geen zin had in zijn gala. “Ik ga echt geen pak kopen voor één avond. Ik heb ook geen zin om me voor een gala in het net te steken.”

Ook over het niet doorgaan van eindexamens wordt verschillend gedacht. Danique is er blij mee. “Ik stond er niet zo goed voor. Dus van de ene kant was ik blij dat de eindexamens niet doorgingen. Van de andere kant was ik toch wel bang dat ik het zonder eindexamens niet zou halen. Het jaar zo afsluiten was stressvol en apart, maar ook wel uniek.” De drie jongeren zijn het met elkaar eens dat het een bijzondere ervaring is geweest. Toch hebben ze ook het gevoel dat ze iets gemist hebben. Jesper is realistisch. “We kunnen het nu eenmaal niet overdoen. En eigenlijk wil ik dat ook niet.”

De 17-jarige vriendinnen Laura van Bergen en Danique Adam.

Foto's:


S