23 september 2015

Bibliotheek voor speelgoed springlevend

GEMERT ? Speel-o-theek Gemert is verhuisd en kijkt nu uit over de speelplaats van openbare basisschool ?t Einder. Bestuursleden Elise van der Toorn (voorzitter) en Marieta Nooyen (penningmeester) nodigden het Gemerts Nieuwsblad uit een kijkje te komen nemen op de nieuwe locatie.

De Gemertse Speel-o-theek draait volledig op vrijwilligers en is elke woensdagavond geopend. ?We zijn met een vast clubje van ongeveer vijftien mensen, aangevuld met maatschappelijke stagiairs?, geeft Marieta aan.

Waar vergelijkbare initiatieven in andere gemeenten een stille dood zijn gestorven, is de Speel-o-theek Gemert al meer dan 25 jaar springlevend. ?We lenen speelgoed uit aan kinderen van 0 tot en met 9 jaar?, verklaart Elise het doel van de stichting. ?Het is vergelijkbaar met een bibliotheek. We lenen alleen geen boeken, maar speelgoed uit.” Een abonnement kost 15 euro per jaar, een tweede abonnement in hetzelfde gezin 10 euro. Om de verhuizing te vieren hoeven nieuwkomers tijdelijk geen 2,50 inschrijfgeld te betaling. Iedere abonnementhouder mag per keer een stuk speelgoed meenemen en dat maximaal drie weken lenen. “En daarmee voorzien we al een kwart eeuw in een behoefte.?

De Speel-o-theek richtte zich in eerste instantie op gezinnen die wat minder geld aan speelgoed te besteden hadden. ?Maar voor deze groep blijkt de drempel vaak nog te hoog?, zegt Marieta. ?Wellicht speelt schaamte daarbij een rol.” De meeste van de 50 abonnementhouders zijn bewuste ouders met een doorsnee-inkomen, die eerst speelgoed door hun kinderen willen laten uitproberen, voordat ze het aanschaffen. “Belandt het na een paar speelbeurten in de hoek, dan heeft het weinig zin om het voor langere tijd in huis te halen. ?

De vrijwilligersorganisatie hoopt in de toekomst meer te kunnen betekenen voor gezinnen die het niet breed hebben. ?Daarom werken we samen met de Stichting Leergeld Gemert en omstreken. De Speel-o-theek is er namelijk voor iedereen. Nieuwe leden zijn ongeacht de hoogte van hun inkomen welkom?

De Speel-o-theek woonde jarenlang in bij ?t Zonnehoekje. ?Omdat de speeltuinvereniging zelf meer ruimte nodig had, moesten we op zoek naar een andere locatie?, legt Elise uit. ?Het heeft een jaar geduurd voordat we een geschikte plek gevonden hadden. Wethouder Jan Bevers heeft zich er persoonlijk sterk voor gemaakt dat we van deze ruimte gebruik mogen maken. Hij vindt het belangrijk dat er goede voorzieningen voor de jeugd zijn en daar zijn wij het uiteraard volledig mee eens. ?

In de tijdelijke unit op het schoolterrein van ?t Einder was eerder de omruilbieb gevestigd. Dorpsondersteuners gebruikten het noodlokaal als uitvalsbasis. Nu staan er stellingen met speelgoed, onderverdeeld in de categorieën beweeglijk, zintuiglijk, constructie en fantasie. ?We schaffen vooral speelgoed aan dat tegen een stootje kan en niet te veel kleine onderdelen heeft, zodat het langer meekan en compleet blijft. Na inname wordt gecontroleerd of er geen delen missen en of het schoon en in goede staat is ingeleverd.?

De succesnummers van dit moment zijn Thomas de Trein, het Dora Kasteel en het Playmobil huis. ?De gemiddelde leeftijd van de kinderen die we op bezoek krijgen is gedaald. Ze raken steeds eerder vertrouwd met iPads en smartphones Als ze boven de 8 zijn, krijgt het digitaal spelen de overhand. We hebben dus vooral speelgoed voor jongere kinderen in huis.?

Meer weten over Speel-o-theek Gemert? Ga dan naar speelotheek-gemert.nl of kom op woensdagavond naar Wetering 25 in Gemert.

Speel-o-theek Gemert voelt zich thuis op nieuwe locatie.