25 september 2015

Themafeest Bakel blaast Tirolerfestijn nieuw leven in

BAKEL – Plotseling duiken ze overal op in Bakel. Stickers die sterke gelijkenis vertonen met het logo van het Tirolerfestijn dat tot in de jaren ?90 in het kerkdorp werd gehouden. Dat blijkt geen toeval. Op vrijdag 9 oktober blaast de organisatie van het jaarlijkse Themafeest het Tirolerfestijn nieuw leven in.

Die stickers zijn inderdaad een vette knipoog naar het verleden?, lacht Piëdro Verberkt. Hij is lid van de vriendengroep die al 27 jaar verantwoordelijk is voor het zogenaamde Themafeest in Bakel. Dat feest vindt steevast plaats op de tweede zaterdag van oktober. Het jaarlijks wisselende thema is een niet te missen inspiratiebron voor de outfit van het circa duizendkoppige publiek.

Verberkt: “We worden natuurlijk allemaal een dagje ouder. Toen we twee jaar geleden ons 25-jarige jubileum vierden hebben we vrijdags voor het Themafeest ?Zilver? georganiseerd, een soort reünie voor bezoekers van 35 jaar of ouder. Dat smaakte duidelijk naar meer.”

Aangespoord door het succes van die eerste 35+ avond besloot de organisatie dit jaar opnieuw een feest te geven op de vrijdagavond. De leeftijdsgrens werd iets naar beneden bijgesteld en is nu 30 jaar. Het thema was volgens Verberkt snel bepaald. Andermaal lachend: ?Bierfeesten duiken tegenwoordig overal op. Eigenlijk was Bakel met het Tirolerfestijn de tijd dus ver vooruit. Met dat gegeven wilden we heel graag iets moois neerzetten. Ook omdat we precies in de juiste periode zitten.”

Er is nog een reden voor de extra feestavond, vervolgt Verberkt: “Een aantal van onze vrienden heeft inmiddels kinderen die zelf de volwassen leeftijd hebben bereikt. Die hebben we een rol gegeven bij de organisatie van het Themafeest zelf. Aan de basis verandert er op zaterdagavond niets. Maar zij mochten bijvoorbeeld het thema en de DJ?s mee bepalen.”
Dat bood de organisatie ruimte om extra aandacht aan de vrijdagavond te besteden. En die ruimte is benut, vertelt Verberkt: “We gaan echt uitpakken met het Tirolerfestijn. We hebben, anders dan op de zaterdagavond, live muziek. Marinka speelt van die typische ?gemütliche? Sloveens-Oostenrijkse volksmuziek. Later op de avond zullen Die Powerhosen de mensen ongetwijfeld op de banken krijgen. Letterlijk, want in de traditie van de bierfeesten zetten we lange tafels neer. En we hebben voor het eerst in onze geschiedenis tapbier. Geserveerd in pullen, uiteraard.”

Het Tirolerfestijn vindt plaats op vrijdag 9 oktober vanaf 19.00 uur. Aan het Ven in Bakel wordt een speciale feesttent opgericht. Kaarten zijn verkrijgbaar via contact@themafeestbakel.nl, bij de leden van de organisatie en bij Elektro Verberkt in Bakel.

Foto's:


0