11 oktober 2015

Eerste Integratiediner in Gemert-Bakel

GEMERT – Samen proeven van elkaars cultuur. Dat is het uitgangspunt van het Nationale Integratiediner. De eerste Gemert-Bakelse editie vond donderdagavond plaats in het Commanderij College locatie Sint Josephstraat. Op uitnodiging van Vluchtelingopvang Gemert-Bakel brachten ongeveer zeventig inwoners van Gemeente Gemert-Bakel een zelfgemaakt gerecht uit hun land van herkomst mee om dat met elkaar te delen.

Door Marcel Bosmans

Het Nationale Integratiediner is een landelijk initiatief”, legt coördinator Karlijn Hendriks van Vluchtelingenopvang Gemert-Bakel uit. “Organisaties kunnen zich daarvoor aanmelden. Dit jaar hebben we voor het eerst van die mogelijkheid gebruik gemaakt.”

Hendriks benadrukt dat het Integratiediner geen poging is om het politieke en maatschappelijke debat rond de opvang van vluchtelingen te beïnvloeden. “We brengen geen meningen, maar mensen samen. Eten verbindt, het speelt in iedere cultuur een belangrijke rol en achter ieder gerecht zit een verhaal. Dat brengt vaak hele andere onderwerpen op tafel en stelt ons in de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, waardoor er meer wederzijds begrip ontstaat.”

De deelnemers krijgen bij binnenkomst een papiertje overhandigd. De kleur daarvan matcht met de tafel waaraan ze kunnen aanschuiven. “Vrijwilligers, professionals, vluchtelingen en geboren en niet-geboren Nederlanders komen daardoor echt bij elkaar aan tafel te zitten.”

Het buffet met meegebrachte etenswaren vormt een culturele hutspot. De Nederlandse vlag wappert op een prikkertje waaraan een Amsterdams uitje, een cocktailworstje en een blokje kaas zijn geregen. De schaal met Hollandse Haring staat gebroederlijk naast Griekse Baklava, Eritrees Teffbrood en Syrisch Mensef. “Prachtig toch”, zegt Hendriks. “Men heeft zich echt uitgesloofd.Mensen zijn heel dankbaar dat ze in Nederland opvangen zijn en willen graag iets terugdoen.”

Twee van de deelnemers zijn Mohammed (31) en Sari (35). De twee Syriërs wonen ruim een jaar in ons en land en spreken al behoorlijk Nederlands. “We voelen ons echt welkom in Gemert. Mensen reageren positief. Het integratiediner is een goede manier om meer inwoners te ontmoeten en een goed excuus om samen lekkere gebakjes te eten.”

Waarschijnlijk komt er volgend jaar weer een integratiediner en volgt er dan een open uitnodiging aan alle inwoners. “Dat laatste hebben we nu nog niet gedaan, omdat vluchtelingenopvang momenteel een heet hangijzer is en we willen voorkomen dat het diner wordt aangegrepen om politieke en maatschappelijke verhoudingen op scherp te zetten.”

Foto's:


D