11 oktober 2015

Handel’s Next Top Model Nicky Opheij

HANDEL – “Je wint toch wel hè, want ik heb op je gewed.” Met haar 1.91 meter en modieuze looks was ze al een opvallende verschijning in haar woonplaats Handel, maar sinds Nicky Opheij deelneemt aan het tv-programma Hollands Next Top Model spreekt bijna iedere dorpsgenoot haar aan als ze over straat loopt.

Door Marcel Bosmans

Naar school gaan, winkelen, uitgaan en op het terras zitten met vriendinnen. Op het eerste oog leidt ze een leven als iedere andere jonge Nederlandse vrouw van 19. De droom om beroemd te worden deelt ze met veel van haar leeftijdsgenoten, maar bij Nicky zou die zomaar in vervulling kunnen gaan. “Een vriendin zei tegen mij ‘Waarom geef je jezelf niet op voor Holland’s Next Top Model?’Voor ik het goed en wel besefte kreeg ik een uitnodiging voor de screening en de rest is geschiedenis.”

Wat ik wil

Voor haar tv-debuut had ze nog nauwelijks ervaring met modellenwerk. “Alleen een fotoshoot bij een hobbyfotograaf.” Ze was wel fan van Holland’s Next Top Model.“Mijn lievelingsprogramma. Mooi dat ik er nu zelf deel van uitmaak. Dit is ook echt wat ik wil.” Vader Antoin, bij het interview in Eeterij ’t Höfke aangeschoven, knikt bevestigend. “Van jongs af aan wil ze al op de foto. En als ze er dan een keertje niet opstond was ze teleurgesteld.” Hij lacht. “Dat heeft ze niet van mij.”

Jongens

Als beginnend model wist Nicky niet zo goed wat ze kon verwachten van haar deelname aan Holland’s Next Top Model. “De scènes waarin de kandidates elkaar het leven zuur maken, blijven je als kijker toch het meeste bij. Ik vroeg me daarom wel af of ik daar wel tussen zou passen. Ik houd van openheid en eerlijkheid en heb er een hekel aan als iemand achter zijn of haar rug om zwart wordt gemaakt. Over het algemeen kan ik daarom beter opschieten met jongens. Zij zeggen gewoon waar het op staat. Daarom heb ik ook voor een opleiding bouwkunde aan het ROC gekozen. “

Band

Haar twijfels verdwenen als sneeuw voor de zon zodra de opnamen gestart waren. “Je leeft als kandidaat in een bubbel. Hebt geen contact met de buitenwereld, alleen met elkaar. Je bent dus volledig op elkaar aangewezen en dat schept een band. Binnen een paar dagen bouw je vriendschappen op, terwijl dat normaal gesproken weken, maanden of zelfs jaren duurt. Voor de camera ben je elkaars concurrent, maar daarbuiten help je elkaar. Om een voorbeeld te noemen: ik heb nog niet zo vaak op hoge hakken gelopen. Enkele andere meiden hebben daarom met mij geoefend. Zij hebben van mij weer tips gekregen over het trekken van gezichten tijdens shoots.” Voor wie de adviezen het beste uitgepakt hebben, laat ze in het midden. “Het is leuk om geheim te houden hoever ik gekomen ben.”

Vaatwasser

Over haar kwaliteiten als model is ze duidelijk. “Ik ben fotogeniek, heb vele gezichten en blijf met beide voetjes op de grond. Of ik nu Holland’s Next Topmodel word of niet: ik blijf altijd Nicky.” Haar vader beaamt dat. “Ze ruimt thuis gewoon de vaatwasser uit en dat zal echt niet gaan veranderen als ze succes heeft.”

Nuchter

Ze ziet het zelf als een groot voordeel dat ze nuchter en positief in het leven staat. “Ik kan me niet voorstellen dat het prettig is om met een arrogant model te moeten werken. Misschien heeft het ermee te maken dat ik uit een aannemersfamilie kom, maar ik vind dat je klantgericht moet zijn. Het draait dus uiteindelijk niet om mij, maar om het product. Ik ben overtuigd van mijn kunnen, maar sta ook nog maar aan het begin van mijn carrière en moet nog veel leren. Bijvoorbeeld hoe ik het beste kan lopen op de catwalk en hoe ik op een gezonde manier ‘in shape’ blijf.”

Knallen

Het moet altijd beter, want de lat ligt hoog. “Topmodel zijn is topsport. Je moet je blijven verdiepen in de modewereld. Weten welke designers en modehuizen er zijn, wat hip en trending is en welke kleding je zelf het beste kunt dragen. Je moet ook goed op je voeding letten, drie tot vijf keer per week sporten en ervoor zorgen dat je voldoende nachtrust hebt. Het ligt niet voor het oprapen, dus wil je verder komen, dan moet je er keihard voor werken. Dollen voor de shoot mag, maar zodra de spots aangaan dan is het kop dicht en knallen. Dan gaat bij mij de knop om.”

Opleiding

Een aankomend topmodel maakt lange dagen. “Het is lastig te combineren met een fulltime opleiding, zo heb ik gemerkt. Het modellenwerk staat nu met stip op één, omdat het me veel kan brengen. Voor mij liever geen saai en normaal leven. Ik wil er alles uithalen en zoveel mogelijk van de wereld zien.”

Victoria’s Secret

Model worden voor het Amerikaanse lingeriemerk Victoria’s Secret en in de voetsporen treden van Doutzen Kroes is haar grote droom. “Op een ‘normale’ catwalk gaat het er nogal stijfjes aan toe, terwijl het bij Victoria’s Secret één groot feest is. Dat laatste past het beste bij mijn karakter.”

Offers

Daarvoor moeten wel offers worden gebracht. “Het zou betekenen dat ik mijn familie en vrienden niet meer zo vaak zie. Nu zit de huiskamer iedere maandagavond vol als we samen naar Holland’s Next Top Model kijken. Dat is supergezellig. Juist die momenten zou ik gaan missen.”

Foto's:


N