11 oktober 2015

In de Biechtstoel: Frans van Dijk

GEMERT – Als u in de afgelopen weken over de West-Om heeft gereden, dan heeft u ongetwijfeld “heerlijke vleesdagen” als wens meegekregen, in de donkere uren zelfs feestelijk verlicht. De afzender van die eiwitrijke wens is Frans van Dijk van de Wijnboomlaan.

We slepen onze biechtstoel dwars over de akker naar de stellage waarin de boodschap is vervat, om zo te vernemen wat Frans nog meer aan ons mee wil geven. Bijvoorbeeld hoe groen hij nu eigenlijk is.

Geloof je?

Ja. Ik ben katholiek opgevoed en kom regelmatig in de kerk. Ook vanwege mijn activiteiten als kapitein bij de Skut. Iedere feestdag brengen we een bezoek aan de kerk. Ik waardeer het geloof vooral ook in de laatste eer bewijzen aan iemand. Toch geloof ik niet noodzakelijk in een hiernamaals, we zullen het hier en nu moeten maken.

Wat is je grootste deugd?

Dingen organiseren. Niet met de mond maar met de hand. Eerder was ik actief betrokken bij het Carabische Carnaval en bij de Drumknauwers, nu vooral bij de Gruun Skut. Afgelopen jaren heb ik verschillende dingen voor elkaar gekregen zoals verlichting en stroom bij ons kapelleke, nieuwe vlaggen voor de vendeliers en de opslag is verbouwd. Dit doe ik natuurlijk niet alleen. Dat maakt het mijn grootste deugd, alles voor elkaar krijgen samen met andere vrijwilligers.

Wat is je grootste zonde?

Overal een mening over hebben. Ik vind overal iets van. En ongeduldig zijn. Zo wilde ik een paar jaar terug een stukske van de weg afsnijden. Niet zo verstandig met mijn leeftijd en gewicht: mijn enkelgewricht brak op diverse plaatsen. Zodoende loop ik al twee jaar kreupel en dat komt niet meer helemaal goed.

Wat koester je het meest?

Mijn gezin, het goede leven en het groene in iedere mens. Familie staat voor mij altijd vooraan. Ik geniet van de momenten wanneer we met het hele gezin bij elkaar zijn. Verder ben ik, zoals valt te zien, een levensgenieter. Tot slot koester ik het groene in ieder mens. De kleur van de Gruun Skut natuurlijk, maar ook het duurzame. Als ondernemer ben ik constant bezig met innovatieve toepassingen om het boeren modern en goed voor het milieu te houden. Ik produceer ‛beter leven vlees’, waar ook de dierenbescherming achter staat.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Mooie voorbeelden van die innovaties zijn het gebruiken van de warmte van de mest waardoor ik geen gas meer gebruik en het zuiveren van grondwater waardoor we ook geen leidingwater meer gebruiken. De nieuwste groene innovatie was de mestfabriek. Het stuit me tegen de borst dat hier zoveel weerstand tegen is. In een milieuvriendelijk initiatief ziet het publiek iets anders en blijft bij de oude denkbeelden. De mestfabriek is juist een mooie kans om een restproduct om te zetten in iets duurzaams zoals bijvoorbeeld groene stroom, waardoor ik klimaatneutraal mijn dieren kan houden.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Als kapitein van het gilde ben ik veel betrokken bij de organisatie van diverse gildetradities zoals het koningsschieten of de optrekdag. Als aan het eind van de dag alles goed is gegaan en het feest losbarst dan geniet ik heimelijk van de mensen die lachen, dansen en ouwehoeren.

Van wie kun je nog wat leren?

Van mijn vrouw en kinderen. Ik ben dagelijks bezig met hun toekomst. Hier stuur je veel en je probeert ze altijd de keerzijde van het verhaal te laten zien. Maar in de praktijk moet je zelf natuurlijk ook nog genoeg leren als vader of echtgenoot. Niemand spiegelt beter dan je vrouw en je kinderen.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

De deur van Gerard van Lankveld. Hij heeft de vrijheid om dagelijks creatief te zijn. Hij kan ontwerpen en dingen uit het niets maken. Ik zou graag eens zien hoe hij dat allemaal doet en hoe het leven als kunstenaar is.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Onze patroonheilige van de Gruun Skut, Sint Antonius. De heilige Antonius staat bekend om zijn dierenliefde, naastenliefde en natuurlijk vanwege zijn varken als trouwe metgezel.

Heb je verder nog iets op te biechten?

’t Is meer een raad: hou het leven in alle opzichten groen en geniet ervan!

 

Foto's:


B