11 oktober 2015

In de Biechtstoel: Jan Rooijakkers

GEMERT – Meubelman’. Is dat niet een prachtige betiteling? En bovendien uitermate passend bij Jan Rooijackers, de man achter de grote meubelzaak in de Haageijk. Historische grond. Ooit stond daar eeuwenlang het Gasthuis van Gemert. Gastvrij, uitnodigend.

Tegenwoordig staan er zéér uitnodigende bankstellen en ander prettig meubilair. En voor één keer, niet te koop, maar al net zo uitnodigend, onze biechtstoel.

Geloof je?

Ja, ik ben rooms-katholiek opgevoed. Niet dat ik veel in de kerkbanken zit. Het is wel zo dat wanneer ik ook maar ergens in de wijde wereld een kerk ontwaar, ik in die kerk een kaarsje ga opsteken. Verder geloof ik dat de meeste mensen goed van aard zijn, er zijn helaas echter enkele verrekkelingen op deze wereld die het ons onnodig moeilijk maken.

Wat is je grootste deugd?

Verdraagzaamheid. Ik kan goed met mensen van allerlei pluimage omgaan. Ik maak geen onderscheid tussen Jan met de Pet of een hotemetoot. Ik kan een verbindende factor zijn en ik oordeel wel maar veroordeel niet.

Wat is je grootste zonde?

Als je al over een zonde kunt spreken: ongeduldig zijn. Ik heb nu eenmaal altijd het idee dat het sneller moet. Sneller met betrekking tot procedures, aanvragen of alleen al van A naar B gaan. En dan maakt het nog niet eens uit of dit te voet of per auto is.

Wat koester je het meest?

Er zijn meerdere zaken die ik koester. Naarmate je ouder wordt komen er dingen bij of treden er veranderdingen op. Als ik nu zou moeten kiezen, dan zou ik zeggen: mijn kleindochter, mijn gezin en dan pas de winkel.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Graaizucht van zogenaamde gestudeerde heren die bij de gratie Gods ergens directeur geworden zijn. Heren die de zaak oppoetsen zodat het bedrijf er beursgenoteerd goed opstaat, vervolgens de zaak verkopen en daardoor exorbitante bonussen ontvangen. Er zou meer gekeken moeten worden of die heren maatschappelijk iets hebben betekend en zeker of ze iets voor de werkgelegenheid gedaan hebben. Er zijn directeuren die voor de sociale woningbouw moeten zorgen, dus moeten opkomen voor de zwakkeren in onze maatschappij, maar er helaas maar al te vaak een puinhoop van maken. Toch staat in hun arbeidscontract dat als ze ontslagen worden, ze dan een afkoopsom krijgen. Ook degene die zo’n arbeidscontract aanbiedt moet maar eens in de spiegel kijken.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Als ik iets heb georganiseerd en zie dat het loopt. Van een afstand kijken hoe mensen genieten en zelf dus óók genieten. Of als je samen lol hebt, of het nu thuis is met je gezin of met een stel vrienden en vriendinnen. Weet je, je moet er samen iets van maken. Sta er af en toe bij stil dat je niet op de wereld gekomen bent om het elkaar moeilijk te maken.

Van wie kun je nog wat leren?

Je leert elke dag.Dat geldt voor de dagelijkse omgang met mensen en dat geldt eveneens op zakelijk gebied. Je bent nooit uitgeleerd. De wereld verandert snel. Als je niet bijblijft ben je geschiedenis, echt waar.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Geloof me, vanwege mijn vak heb ik achter heel wat deuren gekeken en niet alleen achter de voordeur. Maar elke deur heeft ook een achterzijde en ik heb door ervaring geleerd dat achter andermans voordeur het gras niet groener is, alleen maar anders van kleur. Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden? Met de leider van IS. Dat wordt dus een pittig gebed!

Heb je verder nog iets op te biechten?

Jawel. Meer een vraag die ik zou willen stellen. Als ieder individu iets maatschappelijks zou doen voor onze medebewoners of verenigingen, zou de samenleving er dan nog niet iets beter voorstaan? En tot slot heb ik nog een tip die een hoop toekomstig biechtwerk voorkomt: als je altijd de waarheid spreekt hoeft je nooit niets te onthouden.

Foto's:


5