11 oktober 2015

In de Biechtstoel: Johanna en Thea

GEMERT – Nieuw: twee personen tegelijk in de biechtstoel, waar kom je dat tegen? Johanna Boonaerts-Van de Wijdeven en Thea van der Zanden-Meijers hebben van jongs af aan heel veel samen gedaan, nu al vijfenzestig jaar.

Ze zijn allebei in de Virmundtstraat geboren en nu wonen ze er wéér allebei. En: in dit nieuwe jaar 2015 vieren ze beide hun zeventigste verjaardag. De tweezits biechtstoel staat klaar. Geloof je? Johanna: “Ik wel iets. Dat werd er bij ons thuis wel ingepompt.” Thea: “Ik heb niet veel met het geloof, ook niet van thuis uit. Ons pap zei altijd dat de paters maar moesten bidden, die hebben tijd zat.”

Wat is je grootste deugd?

Johanna: “Dat ik altijd open sta voor iedereen. Ik heb vooral een zwak voor oudere mensen. Altijd gehad.” Thea: “Ik heb heel veel tijd besteed aan het toneel. Ik heb zelf veel toneel gespeeld – kluchten vind ik leuk – en ik heb ook een tijdje aan regie gedaan.” De dames hebben ook een gezamenlijke deugd, namelijk de conditie op peil houden. Ze wandelen, samen met een derde buurvrouw, zeker twee keer per week een stevig eind en in de zomer, als het weer goed is, komen daar nog de fietstochten bij. “Onze mannen mogen dan ook mee.”

Wat is je grootste zonde?

Johanna: “Ik vermijd altijd de confrontatie. Dat zit bij ons een beetje in de familie. In die zin ben ik terughoudend.” Thea pakt de vraag wat luchtiger op: “Als je vroeger een vrijer mee naar huis nam omdat je dacht dat je ouders niet thuis waren, en die bleken dan toch thuis. Dát was zonde.”

Wat koester je het meest?

Zowel Johanna als Thea noemen de kinderen en kleinkinderen, en de gezamenlijke wandel- en fietstochten. “Dat doen we al twintig jaar en eigenlijk willen we er nog wel twintig jaar aan vastplakken.”

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Thea weet het meteen. “Hondenstront. Dat is op de wandelingen toch wel een plaag.” Johanna: “Ik woon dicht tegen de Straat aan en we hebben nogal eens last van nachtelijk uitgaanslawaai en kleine vernielingen.”

Waar kun je heimelijk van genieten?

In koor, tegelijk: “Van een glaasje wijn en een sigaretje. Lekker achterover leunen en ontspannen. En we houden allebei van vakantievieren.” In dat laatste zit dan meteen ook een van de weinige verschillen. Thea gaat het liefst naar het buitenland, Johanna waardeert de schoonheid van Nederland heel erg.

Van wie kun je nog wat leren?

Vroeger hebben we veel geleerd van het Elvis Presley-fanclubje dat we hadden. We waren allebei echte fans van Elvis. In dat clubje werd gedanst, en er werd gekoppeld, je leerde een beetje Engels. Heel leerzaam allemaal. Maar dat is alweer een halve eeuw geleden. Tegenwoordig vallen we terug op onze kleinkinderen bij ons gevecht met de computer. “Oma, dat moet je zo doen,” is het meest voorkomende zinnetje als we in het bijzijn van de kleinkinderen achter het scherm zitten.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Thea wil graag achter de deur van de cockpit van een Boeing A-380 kijken. “Zo’n enorm vliegtuig en hoe dat dan wordt bestuurd.” Johanna bekent dat ze erg koningsgezind is. “Achter de voordeur van koning Willem Alexander.”

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Johanna borduurt meteen op het vorige antwoord door. “Biechten hoeft niet, maar een keer buurten met Maxima, dat zou ik wel een belevenis vinden.” Thea: “Met iedereen. Ik praat nu eenmaal graag met mensen.”

Heb je verder nog iets op te biechten?

Ja. We stonden gezamenlijk al ooit eerder in de krant, in de Telegraaf, in 1989. We waren toen samen naar de huishoudbeurs in de RAI in Amsterdam en daar werden we geïnterviewd. Hoe we de beurs vonden en zo. Stonden we op de voorpagina, met een foto erbij. En nog iets: we zijn een bietje ijdel. (De dames laten een foto zien waarop ze samen poseren in hun bakvissentijd, met de uitdrukkelijke opdracht die niet bij dit artikel te plaatsen. “We zagen er toen zo stom uit.”)

 

Foto's:


B