In de Biechtstoel: Leo van Lieshout

GEMERT – ‘Gin spoor he hiejr te stoppe’. Iedere geboren Gemertenaar kent deze zin uit het eerste couplet van het Gemerts volkslied. Leo van Lieshout is geboren en getogen Gemertenaar en werkt toch bij de Nederlandse Spoorwegen. En Leo is vergroeid met het Gemertse carnaval en het carnaval met hem.

Vandaag bevindt onze biechtstoel zich in een eersteklas coupé en in het bagagerek ligt een steek met fazantenveren.

Geloof je?

Ja, maar niet in iets wat met religie te maken heeft. Alhoewel ik uit een katholiekgezin kom is geloof er nooit met de paplepel in gegoten, kerkbezoek stond thuis al vroeg op een zijspoor. Ik geloof meer in de mensheid en probeer altijd het goede in iemand te zien. Ik geloof er dan ook sterk in om elkaar in zijn of haar waarde te laten. Wij moeten met z’n allen andere meningen kunnen accepteren.

Wat is je grootste deugd?

De mens als persoon. Voor mij maakt rijkdom, armoede, kleur, geloof of geaardheid niet uit. ‘Je bent een mens’ en zo ga ik dan ook met iedereen in gesprek en oordeel als het moet maar veroordeel niet.

Wat is je grootste zonde?

Wat is zonde? Levensmiddelen verspillen dat is zonde! Maar in deze context zou ik mijn persoonlijke ‘Gimmerts Kwartierke’ willen noemen. Wellicht is het een familiekwaal maar ik kan niet zeggen dat ik een man van de klok ben. Aanvang acht uur is bij mij zo kwart over acht en op tijd naar huis staat al helemaal niet in mijn woordenboek, elf uur ’s avonds wordt al snel drie uur ’s nachts.

Wat koester je het meest?

Op de eerste plaats mijn vrouw Femmie en mijn zoon Yorick en verder al mijn familieleden. De hele familie Van Lieshout is over Nederland uitgewaaierd en het zijn dan ook zeldzame momenten dat wij elkaar gezamenlijk tegen komen. Maar wel momenten die ik zéér koester.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Dat mensen al iets in vullen en aannames doen zonder dat zij weten wat er speelt of gespeeld heeft. Ik besef dat het is een natuurlijke eigenschap is om vanuit je eigen verleden, normen en waarden te beoordelen, maar dat moet niet leiden tot vooroordelen.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Van zoveel dingen, hoe groot of klein ook. Vanaf de zijlijn genieten van hoe mensen met bijvoorbeeld een optocht bezig zijn of er naar staan te kijken. Maar … ook van een goed glas bier en dan niet een pilsje maar een goed bier zoals zwartbier, Trappist of Lambiek bijvoorbeeld. Waarom? Bier is net als wijn onder te verdelen. Het alcoholpercentage, de kleur, smaak en de gisting van het bier maken het onderscheid.

Van wie kun je nog wat leren?

Van iedereen! Omdat de omgeving om je heen snel verandert leer je de hele dag door. Wat nu geldt is over een minuut alweer geschiedenis. Als je daar niet in mee gaat kom je stil te staan en raak je in verval.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

In Gemert-Bakel? Dan kan ik hem niet echt beantwoorden, eigenlijk bij niemand in het bijzonder. Maar met het oog op carnaval zou ik wel eens bij Markus Ritterbach, voorzitter van het Festkomitee Kölnerkarneval, een kijkje in de keuken willen nemen.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Alhoewel ik dus niet gelovig ben zou ik dat dan graag met mijn overleden vader willen doen.Hij is er nooit erg open in geweest, maar ik zou toch wel meer willen weten over de gruwelijkheden die hij gedurende WO II en de periode tot de repatriëring in Nederlands-Indië heeft meegemaakt.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Zoals je in de inleiding al hebt kunnen lezen werk ik bij de Nederlandse Spoorwegen en wordt het personeel daar dagelijks met verbaal en non-verbaal geweld geconfronteerd. Maar niet alleen daar, ook bij de politie, brandweer, andere openbaarvervoerbedrijven, in de zorg en het onderwijs worden dagelijks mensen op een of andere manier bedreigd. Daar walg ik van! Het is een cliché, maar: Blijf verbaal én met je handen van deze mensen af, heb respect voor wat zij doen.

Foto's:


5