11 oktober 2015

Ooit zal Stan Leenders wereldkampioen zijn…

GEMERT – Niet zo maar percussie, nee, múltipercussie. En dan ook nog Nederlands Kampioen bij de solisten. En pas 15 jaar. Ooit zal Stan Leenders wereldkampioen zijn. Dat staat in de sterren aan het avondlijk hemelgewelf boven Gemert geschreven.

Door Simon van Wetten

De aanloop naar het Nederlands kampioenschap werd eerder dit jaar ingezet met een succesvolle deelname aan het Prinses Christina Concours Zuid, in de provinciehoofdstad. Stan behaalde daar een tweede prijs. Heel belangrijk was het winnen van het solistenconcours in Bladel. Stan scoorde daar maar liefst 95 punten, zeg maar een negen-en-een-half, en omdat iedereen met 85 punten of meer een toegangsticket voor het multipercussie-kampioenschap kreeg, hebben we nu een Nederlands kampioen in Gemert.

Perfectionist

Je moet als percussionist ook een perfectionist zijn als je in deze discipline hoog wilt reiken. Dus eerst maar eens achterhalen wat percussie nu eigenlijk precies is. Het woord komt uit het Latijn en betekent slag, stoot, schok; de indruk, welke twee tegen elkander stotende voorwerpen voortbrengen. Eenvoudiger kan ook: het is een groep instrumenten die je bespeelt door erop te slaan. Wist u dat het kloppen op het lichaam dat de dokter bij u doet om te achterhalen wat uw organen met u voorhebben, óók percussie heet? Stan kan dus nog altijd dokter worden. Heb je die ambitie, Stan? “Nee, ik werk er naartoe om toelatingsexamen te kunnen en mogen doen voor het conservatorium.” Mogen doen? Vader Chris legt uit dat opschakelen naar professioneel niveau een flinke stap is. “Maar Stan zou die stap zeker kunnen zetten.”

Theater

Stan zelf gaat verder. “En dan kies ik voor de theaterrichting, want het is leuk om méér te doen dan alleen maar in een orkest te spelen. Ik vertel namelijk graag het verhaal achter de compositie, dan gaat vervolgens de muziek meer leven voor het publiek. Een voorbeeld? Dat is het levensverhaal van een drummer in een bekende band. Maar hij is inmiddels oud en dementeert. Als hij begint te spelen is dat rechttoe rechtaan, zonder swing. Hij wordt boos en slaat uit frustratie ergens op, en kijk, dat helpt, de swing komt weer terug. Dat proces en die gevoelens in muziek vertalen, dat is toch prachtig?”

DNA

Omdat we zojuist toch een beetje het medische bij de prestaties van Stan betrokken, kunnen we het nu ook even over het DNA-profiel van Stan hebben. Want dat ritmegevoel is in belangrijke mate een familiekwestie. Vader Chris, dirigent van de jeugdslagwerkgroep van Harmonie Excelsior, roerde voor Stan van meet af de trom. Maar op zeker moment dook daar de beroemde ‘pa-kwestie’ op. De pa-kwestie? Ja, alle vaders kennen dat wel. Je wilt je kinderen van goed bedoeld advies dienen en je bent bijvoorbeeld paukenist/slagwerker bij het Residentie Orkest in Den Haag en docent aan het Rotterdams conservatorium, maar ja, je bent hun pa. Dus dat advies geven komt niet als zodanig over. Het irriteert.

Familie

Stan maakte de overstap naar andere docenten en is inmiddels, flink wat jaartjes ouder en wijzer geworden, tot het inzicht gekomen dat de raad van pa Chris zo gek nog niet is. Och, er komt wel meer muziek uit dit mooie gezin. Zus Floor en broer Pepijn spelen piano, moeder Janine ontlokt fraaie tonen aan de dwarsfluit, en – voor het juiste evenwicht – kiest broer Jochem ervoor om vooral sportman te zijn.

Marimba

Stan vertelt dat hij door het bespelen van de marimba een verhaal kan vertellen. De marimba is een aan de xylofoon verwant muziekinstrument en wordt zowel in volksmuziek als in klassieke muziek gebruikt. Je kunt de marimba zien als de alt- of basversie van een xylofoon. Stan, wat is het speciale aan dat instrument? “Op de marimba kun je een mooie lijn spelen, dan weer sterker, dan weer zachter. De bastonen klinken heel vol en klinken lang na. Dat vind ik mooi.” Heb je tijdens het kampioenschap ook op de marimba gespeeld? “Nee, alleen multipercussie, dat lag aan dat voortraject in Bladel.”

Droom

En hoe gaat het nu verder? “Ik heb pas m’n profiel op de Havo gekozen, natuur en techniek. En verder mijn droom najagen: muziek maken, op twee manieren. Instrumenten bespelen, maar ook muziek bedenken, componeren.”Die al eerder genoemde sterren boven Gemert voorspellen een mooie, muzikale lijn naar de toekomst. We gaan nog horen van Stan Leenders.

Foto's:


s