17 oktober 2015

Ouderwets uit je dak tijdens Teutonen Revival

GEMERT – Springen op Smells Like Teen Spirit, grooven op Gotcha! of swingen op een discokraker. Eighties en nineties herleven tijdens Teutonen Revival. Grondlegger Harald Rooijakkers blaast het legendarische Gemertse muziekfestijn nieuw leven in.

 

Door Marcel Bosmans
Als gevolg van een niet-aangeboren hersenletsel moest Harald zijn activiteiten als dj op een laagje pitje zetten. Maar op zaterdag 17 oktober maakt hij in ‘t Ridderhof zijn comeback met DJ WLLM aan zijn zijde.

​Joan Daniëls (‘t Ridderhof) en Morgan Bosma hebben Harald geholpen bij het opzetten van de avond. Morgan kent Harald al uit zijn middelbare schooltijd. Ze zaten samen in de klas op het macropedius College “Hij is een supergoeie jongen met één grote passie: de muziek.” Harald knikt: “Via mijn oudere broers maakte ik al op jonge leeftijd kennis met alternatieve muziek als punk, indie en wave. Zij namen me ook mee naar De Bunker.”

Destijds had het Gemertse jongerencentrum een wat ruiger imago, maar dat beeld strookte volgens Harald niet met de werkelijkheid: “De mensen die er over de vloer kwamen, waren juist heel sociaal. Ik voelde me er direct thuis en kreeg alle ruimte om me te ontwikkelen als dj en programmeur.”

Terwijl zijn klasgenoten naar hitacts als Wham! en Witney Houston luisterden, draaide Harald TC Matic en Gotcha! “Harald heeft een neus voor talent”, zegt Morgan. “Via hem heb ik
de Red Hot Chili Peppers en R.E.M. leren kennen. Daar had toen nog bijna niemand van gehoord.”

Harald maakte van zijn hobby zijn werk. Hij boekte acts voor zalen en festivals en nam in Gemert een platenzaak over. Voor het Teutonen Festival in hartje Gemert –de voorloper van Gemert Swingt- strikte hij de toen nog onbekende bands Racoon en Das Pop.

Als gevolg van een niet-aangeboren hersenletsel kwamen die activiteiten op een laag pitje te staan. Het korte termijn geheugen van Harald is beschadigd geraakt. “Veel van de gedachten en gebeurtenissen die ik in mijn hoofd opsla zijn al na een halve dag uitgewist.” Daardoor mist hij volgens Morgan structuur in zijn leven.

De behoefte om muziek met anderen te delen is er nog altijd. Met Teutonen Revival gaat een langgekoesterde wens in vervulling. “Het doel is tweeledig”, let Morgan uit. “We willen samen met andere 30-plussers oude tijden laten herleven en laten zien dat je ook met een niet-aangeboren hersenletsel als dj een feestje kunt bouwen. Samen met Willem de Jong aka DJ WLLM (bekend van Time Out en Axis) draait Harald de avond aan elkaar. Wordt de avond een succes dan komt er een vervolg.

Teutonen Revival, zaterdag 17 oktober. Aanvang 21.00 uur. ‘t Ridderhof Ridderplein 19 Gemert. Entrée: 5 euro (geen voorverkoop).

Morgan Bosma en Harald Rooijackers.

Foto's:


D