02 oktober 2015

Paddenstoelenwandeling op de Stippelberg

GEMERT-BAKEL – Natuurmonumenten organiseert een paddenstoelenexcursie over het landgoed de Stippelberg. Volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar samen met hun ouders zijn van harte welkom op zondag 18 oktober. De start is om 9.30 uur en de deelnemers zijn ongeveer 2,5 uur onderweg.

De herfst is het seizoen van heerlijke geuren, nootjes verzamelen, kleurrijke bladeren, maar natuurlijk ook van paddenstoelen. Tijdens deze bijzondere herfstwandeling wordt met een paddenstoelenexpert gezocht naar paddenstoelen op de Stippelberg. Hij kan alles vertellen over het geheimzinnige leven van de zwammen, de ‘bloemen van de herfst’. Heksenkring, elfenbankje of duivelsei, welke verschijningen worden dit jaar op de paden aangetroffen?
In Nederland zijn er 3500 verschillende soorten zwammen te ontdekken. Ze hebben hele bijzondere namen zoals de Bloedrode russula, Fluweelpootje en Blozende berkenboleet. Paddenstoelen worden ook wel ?de opruimers van de natuur’ genoemd. Ze breken namelijk al het dode materiaal, zoals hout, af. Een jaar lang hebben ze verborgen voortgewoekerd in de bodem of het binnenste van een tak of boomstronk. In de klamme koelte van de herfst komen ze in alle kleuren en vormen tevoorschijn. Zo zijn er paddenstoelen in de vorm van hoeden op een steel, knotsen, korsten, bollen, sterren en zelfs vogelnestjes.

Deelname aan de paddenstoelenexcursie kost voor leden van Natuurmonumenten ? 5,- en voor niet-leden ? 8,-. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl op de pagina van de Stippelberg.

Foto's:


V