14 oktober 2015

Topsporters: Siebe van der Putten

BOEKEL – Over circuits razen en zelf geen volledige controle hebben over de snelheid, het is voor Siebe van der Putten de praktijk van vrijwel iedere zondag. De 22-jarige Boekelnaar begeeft zich als bakkenist in de top van de zijspancross. Hij schuift aan voor een interview in onze serie Topsporters, een rubriek waarmee zijn familie inmiddels goed bekend is.

Een topsportcarrière doet binnen de familie Van der Putten hoogstwaarschijnlijk geen wenkbrauwen fronsen. Broer Ivo heeft een succesvolle loopbaan als professioneel fietscrosser achter de rug, terwijl neef Freek School hoge ogen gooit in de waterskisport. Neef Jorrit, met wie Siebe regelmatig een podium deelt, is ook actief in de motorcross en nicht Inèz mikt op een carrière als beroepsdanseres. Een goed gevulde prijzenkast lijkt binnen de sportfamilie eerder regel dan uitzondering. “Je neemt de mentaliteit denk ik toch wel van elkaar over. Mijn broer was als fietscrosser zelden thuis en heeft veel voor de sport moeten laten”, legt Van der Putten uit. Na een periode als fietscrosser koos laatstgenoemde op veertienjarige leeftijd voor de zijspancross. Daarmee trad hij in de voetsporen van vader Jan, die jaren actief was als bakkenist.

Aanleg
De Boekelnaar bleek over aanleg te beschikken, zeker niet onbelangrijk voor de technische aspecten van het bakkenistenbestaan. “Je kunt het deels leren, maar je moet er ook gevoel voor hebben. Je hebt inzicht nodig.”

Angst

De voornaamste taak van een bakkenist is de motor in evenwicht houden en dat vergt veel fysieke arbeid. Met name de armen en benen krijgen het zwaar te verduren. “Daarom train ik doordeweeks mijn fysiek, ik gebruik als bakkenist mijn hele lichaam tijdens een cross. Na een wedstrijddag met twee trainingen en drie manches ben ik volledig uitgeput”, vertelt Van der Putten. Angst speelt in de cross geen rol, ook niet als hij van de zijspan valt. “Daar moet je niet over nadenken, een autorit brengt ook risico’s met zich mee.”

Opjutten
Van der Putten neemt deze winter afscheid van teamgenoot Carlo van Duijnhoven, met wie hij twee jaar een duo vormde. De 36-jarige coureur kiest voor zijn gezinsleven. Als bakkenist is het belangrijk rekening te houden met de rijstijl van een coureur. “Carlo heeft een vrij agressieve stijl, maar dat vind ik wel prettig. Je moet elkaar scherp houden en opjutten. Die samenwerking is iets aparts, dat maakt de sport mooi.” Het is nog onduidelijk met wie de bakkenist komend seizoen over de circuits raast. “Het is aftasten wat teams gaan doen. Ik hoop terug te keren in het WK omdat ik denk dat ik daar het niveau voor heb.”

Feiten
Die woorden zette Van der Putten dit seizoen kracht bij met verdienstelijke prestaties. Samen met Van Duijnhoven nam de Boekelnaar deel aan het EK, waar het tweetal op een tweede plaats in het eindklassement eindigde. “We deden tot de laatste manche mee voor de eindoverwinning. Eerder in het seizoen zijn we een manche niet gefinisht en vervolgens liepen we achter de feiten aan”, concludeert hij.

 

Foto's:


0