Still Alice in Gemert

GEMERT – Melodrama is moeilijk te vermijden in een film over Alzheimer. De Amerikaanse actrice Julianne Moore weet daar met haar rol in de film Still Alice heel goed mee om te gaan. De terughoudendheid maakt het verhaal aangrijpend en leverde Moore een Oscar op voor beste actrice. Ze laat op en wel heel overtuigende manier zien wat de ziekte doet met een persoon en diens directe omgeving.

Still Alice is de verfilming van de gelijknamige bestseller van neurowetenschapper Lisa Genova en registreert de geleidelijke aftakeling van de hoofdpersoon. Die hoofdpersoon is een hoogleraar linguïstiek, Alice Howland. Ze is getrouwd, heeft drie volwassenen kinderen en is happy met haar baan en haar leven. Op enig moment tijdens het geven van een college vergeet ze iets. Ze maakt er een grap over en denkt er verder niet over na. Korte tijd later is ze op het New Yorkse universiteitsterrein aan het joggen en weet ze plotseling niet meer waar ze is. Dat lach je niet zo makkelijk weg. Een neuroloog bevestigt dat het om de ziekte van Alzheimer gaat. Ook al is ze nog maar 50. Ze weet dat ze langzaam gaat ‘verdwijnen’. En een happy end is er niet.

Still Alice wordt op vrijdag 23 oktober vertoond in de bovenzaal van café Dientje, Kerkstraat 9 in Gemert. De entree bedraagt  5,00 euro, behalve voor studenten. Zij mogen voor half geld binnen.

Foto's:


s