11 oktober 2015

Topondernemers: Erik van Dijk

GEMERT – Bedrijfsmatig succes zit ’m voor een wezenlijk deel in het sturen op cijfers. Dat klinkt als een open deur, maar volgens ondernemer Erik van Dijk uit Gemert wordt dit te vaak onderschat.

Door Aart van der Haagen

De drijvende kracht achter de Van Dijk Groep – samen met zijn zus Madeleine – weet moeilijke uitdagingen te overwinnen, maar accepteert ook dat hij soms zijn verlies moet nemen.

Vakantiewerk

Dat Erik en Madeleine van Dijk gezegend zijn met de ondernemersgeest die hun vader Hendrik zo kenmerkte, dat zal weinigen in Gemert en omstreken verwonderen. Toch vragen velen zich wel eens af wat voor bedrijfsactiviteiten zij onder hun hoede hebben. Alvorens die in samenvattende vorm te benoemen, mag zeker vermeld worden dat broer en zus al op jeugdige leeftijd vakantiewerk verrichtten bij Unidek, de (in 2003 verkochte) zaak waarmee het in 1969 allemaal begon.

Van Dijk Groep

Erik van Dijk studeerde bedrijfs- en bouwkunde op HTS-niveau en genoot later de opleiding bedrijfskunde aan het gerenommeerde instituut Nijenrode. Sinds 1998 is hij fulltime actief binnen de Van Dijk Groep, die heden ten dage werk geeft aan 110 mensen en een jaaromzet van 35 miljoen euro behaalt. Het concern sloeg in de loop der jaren zijn vleugels uit in met name de zuidelijke helft van Nederland, maar ook Duitsland en België.

Takken

Zoals gezegd valt voor de buitenwereld moeilijk in te schatten wat de Van Dijk Groep precies omvat. “Ons bedrijf kent in hoofdlijnen gezien drie takken van sport: financieringen, participaties en vastgoed,” vertelt Erik van Dijk. “Bij financieringen nemen we – onder de naam Unibeheer B.V. – een vergelijkbare rol aan als een bank: voor een bepaalde periode geld verstrekken aan andere bedrijven en projecten, bijvoorbeeld een nieuwe achtbaan voor Toverland in Sevenum. Participatie wil zeggen dat we een aandeel nemen in een ander bedrijf, vrijwel altijd een meerderheidsbelang, van 50 tot 100 procent. Tot de Holding Unicom B.V. behoren onder andere Unibouw, Balansbal en De La Roy Isolatie & Design in Gemert, maar ook activiteiten als een vakantiepark in Hellevoetsluis. We oriënteren ons vooral op bedrijven die raakvlakken hebben met de branches waarin we al opereren, zodat we voor onze eigen productie-eenheden en dienstverlenende divises een extra afzetmarkt creëren. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van vakantiehuisjes. Het derde onderdeel van onze groep, Unigoed B.V., houdt zich bezig met ontwikkeling, beheer, verhuur, aan- en verkoop van vastgoed.”

Computerprogramma

Het spreekt voor zich dat de diverse autonoom functionerende bedrijven die onder de Van Dijk Groep vallen elk over een eigen directie beschikken. Deze managers rapporteren rechtstreeks aan Erik en Madeleine van Dijk. Valt dat in deze omvang nog te overzien? “Wij hebben daar een mooi geautomatiseerd systeem voor ingericht. Elke maand dienen alle directies een compleet overzicht van de cijfers in, dus opbrengsten en kosten. Het computerprogramma geeft er automatisch kleurtjes aan: zwart als iets ten opzichte van de begroting binnen de marges valt, groen bij een heel goede prestatie en rood als het onvoldoende is. Bij die laatste twee kleuren verwachten wij een uitleg. We streven ernaar elk bedrijf maandelijks te bezoeken, de resultaten door te nemen en mee te denken over oplossingen. Het klinkt misschien gek, maar soms houden we ons echt met boutjes en moertjes bezig, bijvoorbeeld als een machine telkens storingen vertoont.”

Cijfers zeggen alles

Cijfers zeggen volgens Van Dijk alles. “Je haalt er ieder knelpunt uit en je houdt jezelf automatisch een spiegel voor. De bedrijven die wij overnemen staan er op dat moment meestal niet gunstig voor of zitten in een faillissement. In 95 procent van de situaties vloeit dat voort uit het gegeven dat de directie de cijfers onvoldoende in kaart heeft gebracht en controleert. Ondernemers geven vaak andere factoren de schuld, zoals een slechte markt en de crisis. Natuurlijk kunnen zulke zaken meespelen, maar ze bepalen meestal niet alles.”

Positief

Als sterke eigenschappen van zichzelf noemt Erik van Dijk het vermogen snel en goed door cijfers heen te kijken, een flexibele instelling, een grote besluitvaardigheid en een positieve instelling. “Ik kijk één keer terug om te weten hoe we verder moeten en richt dan mijn vizier op de toekomst. Fouten accepteer ik van mezelf, dat hoort bij snel beslissen. Soms lukken dingen gewoon niet en dan moet je niet blijven doormodderen, maar op een bepaald moment je verlies durven nemen. Dat hebben wij meegemaakt met de aankoop van een failliet verklaarde kuikenboerderij. Het ontbrak ons aan voldoende kennis van de branche. Levende handel bleek toch even anders dan wat we gewend waren. Je kunt niet zomaar een leverstop hanteren als een afnemer niet betaalt, want waar blijf je dan met je pasgeboren kuikens?”

Hard

Zichzelf kritisch beschouwend zegt Van Dijk dat hij, net als Madeleine, vaak als redelijk direct in de omgang wordt ervaren. “We winden er geen doekjes om en soms komt dat hard aan. Ook krijgen we wel eens het verwijt dat we over sommige dingen te licht denken. Dat kan ik me vanuit anderen voorstellen, maar om een bedrijf van deze omvang te runnen, moet je soms snel schakelen en flinke stappen zetten. Piekeren doe ik eigenlijk nooit. Ik geloof niet dat ik in mijn leven twee slapeloze nachten heb gehad.”

 

Foto's:


e