11 oktober 2015

Topsporters: Freek School

HANDEL – Traditiegetrouw beschikt Handel over de top van het Nederlandse waterskiën. Momenteel zijn de ogen gericht op Freek School. De 25-jarige Handelnaar rijgt de nationale titels aaneen en mikt op internationaal succes.

Als kleine jongen keek School tijdens het zwemmen al naar de waterskiërs op de Rooye Plas. De mannen op de latten spraken tot de verbeelding. Op zijn veertiende besloot School het zelf eens te proberen. Inmiddels is het Handelse waterskipark zijn tweede thuis geworden. Hij is content met zijn trainingsomgeving. De Rooye Plas is een ideale locatie voor waterskiërs. “Door de bomen rond het water heb je minder last van de wind. De afmetingen van het water zijn ook ideaal, een slalom past precies”, legt hij uit.

Florida

De Handelnaar verdient zijn geld als vertegenwoordiger van een waterskimerk. Voor zijn werk rijdt School heel Europa door en hij laat geen trainingsmogelijkheid onbenut. “Ik oefen regelmatig in Duitsland maar ben in het weekend ook regelmatig in Italië waar ik train met een coach.” Onlangs reisde hij af naar Florida voor een trainingskamp in zonnige omstandigheden. “Dat is het centrum van de waterskiwereld. Veel wereldtoppers wonen ook in de Verenigde Staten.”

Kruisband

Wie naar de erelijst van School kijkt, kan niet anders concluderen dan dat een succesvolle periode achter de rug heeft. Toch ging het de Handelnaar de afgelopen jaren niet alleen maar voor de wind. De waterskiër kende het nodige blessureleed. Zo sukkelde hij lange tijd met zijn pols en had hij problemen met zijn kruisband. “Vorig jaar begon mijn seizoen pas in juni omdat ik moest revalideren van mijn kruisbandblessure. Ik heb de tijd aangegrepen om mijn bovenlichaam extra te trainen en ik ben sterker teruggekomen. Dat ik snel na mijn terugkeer succes had, gaf extra veel voldoening”, vertelt School. De Handelnaar werd het afgelopen jaar Benelux kampioen schansspringen, Nederlands kampioen schansspringen en Nederlands kampioen overall.

Jaloerse blik

Hoewel het klimaat in Nederland minder is, heeft School niets te klagen over de trainingsomgeving in zijn woonplaats. In tegenstelling tot sommige collega-topsporters loopt School financieel niet binnen. Omdat waterskiën geen Olympische sport is, kan de Handelnaar niet rekenen op financiële steun van NOC*NSF. De Nederlands kampioen trekt zelf de portemonnee om zijn trainingen en deelnames aan wedstrijden mogelijk te maken. Het zorgt regelmatig voor een jaloerse blik bij School ten opzichte van buitenlandse concurrenten die wel financieel ondersteund worden. “Het is weleens frustrerend maar het motiveert me tegelijkertijd ook. Hoe mooi zou het zijn als je zonder die hulp alsnog de beste bent?”

Potentie

Dit jaar richt School zijn pijlen op de nationale titels en het Europees kampioenschap in Frankrijk. Zijn deelname aan het wereldkampioenschap is onzeker, nu het evenement van Italië naar Mexico verplaatst is. Op het Nederlands kampioenschap kan de waterskiër zich in ieder geval weer meten met zijn bevriende landgenoten. Hij kent zijn concurrenten inmiddels door en door: “We trainen vaak samen en iedereen helpt elkaar. Dat maakt het gaaf.” Over een tijdje kan School wellicht concurrentie verwachten uit eigen hoek. De Nederlands kampioen geeft in Handel training aan zo’n vijftien jeugdleden. “Het is leuk om met de jeugd bezig te zijn en er is zeker potentie”, onthult School.

 

Foto's:


F