11 november 2015

Amnesty actief voor Oleg Sentsjov

GEMERT – Amnesty International afdeling Gemert-Bakel heeft afgelopen weekeinde tijdens de MOV-boekenmarkt zo’n 200 handtekeningen opgehaald voor Oleg Sentsjov. Dat is een Oekraïense filmmaker die vorige maand in Rusland na een ?showproces‘ is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar op verdenking van terrorisme. De werkelijke reden voor zijn straf is hoogstwaarschijnlijk zijn kritiek op de annexatie van de Krim door Rusland.

Twee jaar geleden was Oleg Sentsjov nog te gast op het Filmfestival Rotterdam, waar hij zijn debuutfilm ?Gaamer‘ promootte. Sentsov werd ruim een jaar geleden gearresteerd. Sindsdien zit hij vast. Tijdens het proces klaagde de Russische Federatie de filmmaker aan voor ‘de voorbereiding van terroristische aanvallen’. Zowel de regisseur als een getuige liet tijdens het proces weten te zijn gemarteld. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de arrestatie van de regisseur al meerdere malen zwaar veroordeeld. Amnesty International voert actie voor Oleg Sentsjov. Door middel van een petitie eist zij dat Sentsov een eerlijk proces krijgt.
.

Foto's:


O