06 november 2015

Brabantse Slachtdag in het Boerenbondsmuseum

GEMERT – In het Boerenbondsmuseum vindt de afsluiting plaats van het themaseizoen. Met de jaarlijkse slachtdag wordt dit jubileumjaar op zondag 8 november afgesloten. Het museum is op deze zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Annelieke Merx zal tijdens de slachtdag opnieuw de muziek verzorgen.

Na een zomer vetmesten is het varken klaar voor de slacht. November is van oudsher de slachtmaand en die maand werd vroeger dan ook zo genoemd. Grote delen van het varken werden in de pekel gelegd waardoor ze in de kelder bewaard konden worden. In deze tijd van het jaar stookte men flink in huis zodat het verse vlees kon drogen en geconserveerd werd voor de wintervoorraad.
De slager zal zoveel mogelijk de oude gebruiken volgen. Zo wordt er worst, bloedworst, balkenbrij en zult gemaakt. Behalve al het lekkers van het varken zijn er ook volop pannenkoeken, erwtensoep en chocolademelk. Zoals elk jaar wordt ook dit jaar een loterij gehouden. In het bakhuis wordt brood gebakken en in de verschillende gebouwen worden weer diverse ambachten uitgevoerd. Ook de overzichtstentoonstelling 25 jaar Boerenbondsmuseum en het Schooltje zijn weer te bezichtigen.
Bovendien kunnen bezoekers genieten van een aantal optredens van Annelieke Merx uit Erp. Die vinden vindt plaats tussen 11.00 en17.00 uur. Zij zingt Brabantse en andere gezellige liedjes. Haar repertoire is zeer divers. De liedjes van haar album ?Zoete Inval‘ gaan over de gastvrijheid, over verwondering, vrolijkheid en spontaniteit, kortom over de traditionele gezelligheid van vroeger. Met haar prachtige stem weet zij op een bijzonder wijze het publiek te boeien en een gezellige muzikale sfeer te creëren.

Leukste uitje van Brabant 2016

Het Boerenbondsmuseum is doorgedrongen tot de finale van de titel ?Leukste uitje van Brabant 2016‘. Deze wedstrijd wordt door ANWB georganiseerd. Vanaf 2 november tot en met 2 januari kan gestemd worden om het Boerenbondsmuseum tot het leukste uitje van Brabant 2016 uit te laten roepen. Door te stemmen maakt men ook nog eens kans op gratis musicaltickets. Meer informatie hierover en informatie over de actuele openingstijden staan op www.boerenbondsmuseum.nl.

Foto's:


0