‘Dat gingen we nog wel een keer doen‘

DE RIPS – In 2009 bedachten Eduard van der Heijden en Frans Ploegmakers dat het leuk zou zijn om in De Rips een groot feest te organiseren. Het idee was dat de jeugd elkaar in het eigen dorp zou kunnen ontmoeten. Zeven jaar later is het Ploegefist uitgegroeid tot een drie-daags festijn van naam. De opbrengst vloeit naar de jeugdafdelingen van een aantal verenigingen uit het peeldorp.

De aanleiding voor het Ploegefist lag bij de ?Proms in de Peel‘, vertelt Frans Ploegmakers. Voor dat evenement, ter ere van het 60-jarige bestaan van Fanfare Concordia in 2009, werd een bedrijfshal van Ploegmakers omgebouwd tot theaterzaal. „We speelden al langer met het idee iets te organiseren voor de jeugd. Nu kregen we de ruimte in de schoot geworpen.”
„Elk weekend vertrekken vanuit De Rips taxi‘s in allerlei richtingen”, vult Eduard van der Heijden aan. „Het leek ons leuk als al die vriendengroepen elkaar ook eens gewoon hier zouden kunnen treffen.”
De theaterzaal werd na het promsconcert op zaterdagavond omgebouwd tot feestruimte. Die bood de volgende zondag plek aan een dubbel programma. ‘s Middags was er een ‘Teenparty‘ voor jeugd in de soos-leeftijd. Vanaf 20.00 uur stroomde de feesthal vol voor de eerste versie van het Ploegefist. „En dat liep boven verwachting”, lacht Ploegmakers. „Het was vanaf de eerste minuut druk.” Van der Heijden knikt: „Dat gingen we nog wel een keer doen. Dat wisten we snel genoeg.”
Nog datzelfde jaar werd een stichting opgericht. In het bestuur zitten, behalve Frans Ploegmakers en Eduard van der Heijden, Ans Ploegmakers, Pieter Ploegmakers en Daan Gerrits. Die stichting is een gouden greep, vindt Van der Heijden: „We zijn geen professionele organisatie die dit dagelijks doet. Er komt steeds meer bij kijken op het gebied van regelgeving en vergunningen. Het is niet meer even gauw een feestje bouwen.”
Met de oprichting van die stichting kon bovendien de bestemming van de opbrengst goed geregeld worden, vertelt Ploegmakers: „We doen dit omdat we het leuk vinden, niet vanwege de winst. Daarom hebben we gekeken naar verenigingen in De Rips die draagvlak hebben bij de jeugd.”
Het Ploegefist levert die verenigingen inmiddels een substantiële aanvulling op de begroting op. Voetbalvereniging Fiducia en Tennisvereniging De Rips ontvingen afgelopen jaar allebei een cheque van € 4.500,-. Net als Dansvereniging Euphoria, die met Fanfare Concordia en Carnavalsvereniging De Streupers om toerbeurt meedeelt in de winst. Een bijdrage die ongetwijfeld welkom is in tijden dat bedrijven en de gemeente noodgedwongen bezuinigen. Ploegmakers lacht: „Dat is typisch De Rips. Als het moet regelen we het hier gewoon zelf.”

Programma

Het Ploegefist vindt plaats op 27, 28 en 29 november. Op vrijdagavond is er een optreden van The Dirty Daddies. Deze spektakelband stond al eens op de podia van onder andere Concert At Sea, De Zwarte Cross en, afgelopen jaar, het Bakelse Streetrock. DJ James Tuns sluit deze avond af. Zaterdagavond vormt dance-muziek de hoofdmoot. Aan David Ghetto, Lny Tnz, DV8 Rocks en opnieuw James Tuns de eer om het feestje op te poken. De zondagmiddag is ingeruimd voor Tribute to the Stars. De negen-koppige band Tilt treedt tijdens dit speciale concert op met vertolkers van André Hazes, Anouk, Robbie Williams en Tina Turner. Ploegmakers: „Dat wordt een spektakel. Het is een show van maar liefst 4,5 uur. Tilt staat zelf al met negen man op het podium, inclusief blazers. In deze show spelen ze voor het eerst samen met vier bekende tribute-acts. Mooi dat dat eerste optreden in De Rips plaatsvindt.”
Kaartjes voor het Ploegefist zijn verkrijgbaar via www.ploegefist.nl. Op vrijdag en zaterdag begint het programma om 20.00 uur, op zondagmiddag om 15.00 uur. Locatie is de speciaal ingerichte feesthal bij Ploegmakers De Rips, aan de Burgemeester v/d Wildenberglaan 46a.

Foto's:


0