19 november 2015

Drumknaauwer en Hofleverancier van het jaar

GEMERT – Niet alleen de nieuwe Hoogheden van Waeverstad (ZDH Prins Dennis d’n Úrste, Jeugdprins Bram d’n Derde en Jeugdprinses Julia d’n Twídde) werden afgelopen zaterdag op het Ridderplein gepresenteerd. Er waren ook enkele Gemertenaren ‘zonder veren’ die op het podium werden geroepen.
Ieder jaar wordt op de Prinsenverschijning namelijk ook ‘De Drumknaauwer van het Jaar’ bekendgemaakt. Een eretitel die wordt bekroond met de hoogste onderscheiding binnen de Gemertse Carnavals Stichting: Het Drumknaauwerke.

Een titel met versiering die niet alleen voorbehouden is aan ‘actieve Drumknaauwers’ maar ook verdiend kan worden door tomeloze en langdurige inzet voor Carnaval in het algemeen en de viering daarvan in Waeverstad in het bijzonder. Dat je daarvoor wat meer moet doen dan een keer een polonaise lopen of meedoen aan de Optocht moge duidelijk zijn…

Iemand die al jaren heel wat meer doet dan dat, is Peter van den Berg: Een op en top Gímmertse Carnavalist en Ambassadeur van het volksfeest. Een man die achter de schermen ontzettend veel doet om de mensen die in het middelpunt van de aandacht staan alle ruimte te geven. Hij is dan ook een echte grootmeester in het organiseren van Carnavalsfeesten voor de jeugd. Niet alleen op ‘zijn’ oude school, de Berglarenschool maar ook in de Eendracht. Peter is immers de bedenker en drijvende kracht achter de jaarlijkse Jeugd Bonte Middag (op zondag 17 januari 2016).
Dankzij Peter zijn talloze Gemertse kinderen in contact gekomen met Carnaval en hebben ze geleerd dat het een feest voor iedereen hoort te zijn. Daarin kan hij soms misschien wat ‘streng’ overkomen maar alleen als dat het doel dient: Een geslaagde Carnaval met respect, plezier en oog voor elkaar. Als dank voor zijn enorme inzet voor het mooiste volksfeest in Waeverstad werd Peter zaterdag gehuldigd. Iedereen die hem en Carnaval kent zal het ermee eens zijn: Een terechte eretitel voor een puur Carnavalsmens. We hopen Peter nog jarenlang mee te maken, zowel voor als achter de schermen van (jeugd-) Carnaval in Gemert!

Een andere eretitel die zaterdag werd uitgereikt door GCS de Drumknaauwers is die van ‘Hofleverancier’. Bij Prinselijk besluit werd dit jaar Koks Schoenmode bekroond met deze eer en het bijbehorende schild.

Foto's:


0