Dubbel programma in De Rips

DE RIPS – Een drie-ledig concert op vrijdagavond. En een grote feestavond op zaterdag. De Slagwerkgroep van Concordia uit De Rips bestaat 60 jaar en laat dat niet onopgemerkt voorbij gaan. Komend weekend wordt het jubileum uitgebreid gevierd.

De Slagwerkgroep van de Ripse muziekvereniging Concordia heeft de wind in de zeilen. Op haar zestigste verjaardag telt de groep zo‘n 20 leden. En met 16 leden bij Young Rhythm, de jeugdslagwerkgroep, en 5 slagwerkers die net in opleiding zijn ziet ook de toekomst er gezond uit. Willo Smolders heeft wel een idee hoe dat komt. Hij is 25 jaar lid en één van de acht jubilarissen die aanstaande zaterdag, tijdens het jubileumweekend, gehuldigd worden. „Toen Harrie Klaus instructeur werd heeft hij de melodische instrumenten geïntroduceerd. Daarmee maakten we in feite de overstap van traditionele drumband naar een modernere vorm van slagwerk. Met die instrumenten zijn we bijvoorbeeld in staat om top-40 nummers te spelen. En dat trekt aan.”
Voormalig instructeur Klaus is vanaf de oprichting lid van de slagwerkgroep. Ook Cees van den Heuvel is 60 jaar lid. Van den Heuvel herinnert zich de beginperiode nog goed: „We begonnen met een klein groepje bij André van Bommel, die toen instructeur was, op de slaapkamer. Hij sloeg het ritme voor, wij sloegen het na.”
Van den Heuvel was destijds vijf jaar oud. Toch had het virus hem snel te pakken, lacht hij: „Ons eerste publieke optreden was het binnenhalen van Sint Nicolaas. Ik had oorontsteking en het was steenkoud. Maar ik wilde het voor geen goud missen. Met de kleppen van mijn vader op kon ik gelukkig toch spelen.”
Het scheelde allicht dat de vader van Van den Heuvel in het bestuur van Fanfare Concordia zat. „De fanfare had behoefte aan ondersteunende muziek bij het uittrekken. Dat was de aanleiding om een drumband op te richten. Ik was natuurlijk snel geïnteresseerd. Net als mijn drie broers trouwens.”
Gerwin Goossens viert een bijzonder jubileum. Hij is 25 jaar geleden met slagwerk begonnen bij het Helmondse Phileutonia. De liefde bracht hem naar De Rips. Dat betekende niet automatisch dat hij in zijn nieuwe woonomgeving de muziek weer op zou pakken, bekent hij: „Maar ik kreeg de uitnodiging om eens naar een repetitie van Concordia te komen kijken. Ik was verrast door de grootte van de groep en door de muziek. Twee weken later stond ik al op te treden. Dat was elf jaar geleden.”
Cees van den Heuvel, Harrie Klaus, Willo Smolders en Gerwin Goossens worden aanstaande zaterdag om 20.00 uur gehuldigd tijdens een speciale feestavond, samen met de vier andere jubilarissen van de Slagwerkgroep. Peter Bergmans, de huidige instructeur, is 40 jaar lid. Jan Vogels, Chantal van den Heuvel en Sander Bergmans vieren hun 25-jarige jubileum. Na de huldiging is er een optreden van pop-rock-metal-blues band S*L*A*S*H. DJ James Tuns zal de avond afsluiten.
Op vrijdagavond vindt het jubileumconcert ?The Rhythm of the Night‘ plaats. De jubilerende Slagwerkgroep van Concordia pakt natuurlijk zelf uit met een bijzonder optreden. Onderdeel daarvan is een gezamenlijk nummer met Young Rhythm. De jeugdige slagwerkers tonen hun vaardigheden bovendien tijdens een eigen concert. Hoofdact van de avond is Drumbassadors. Een act waar de Ripse slagwerkers zelf ook enorm naar uitkijken, vertelt Goossens: „Dat zijn twee beroepsmuzikanten die door heel Europa optreden. Ze spelen met en tegen elkaar. Het is heel bijzonder dat zij met hun spectaculaire show in De Rips staan.”
Het jubileumweekend van de Slagwerkgroep van Concordia vindt plaats in Partycentrum D‘n Eik aan de Mr. Hertsigstraat 5 in De Rips. Op zaterdag 7 november is de toegang gratis. Kaartjes voor 6 november kosten € 7,50 in de voorverkoop en € 10,00 aan de deur. Ze zijn verkrijgbaar bij Partycentrum D‘n Eik, Autobedrijf Knijnenburg, Supermarkt Baltussen en via info@concordiaderips.nl. Op beide avonden begint het programma om 20.00 uur.

Foto's:


0