20 november 2015

Gemertse sporthal ‘toplocatie’ voor noodopvang (update)

GEMERT – Hoe ziet de noodopvanglocatie in sportcentrum Molenbroek er nu uit en wat gebeurt er met de vluchtelingen zodra ze in Gemert gearriveerd? Gemeentelijk rampencoördinator Peter van Horen legt het uit tijdens een mediarondleiding door het sportcentrum.

Vandaag arriveren de vluchtelingen vanuit Dalfsen en Nuenen in Gemert. Na aankomst is er een intake voor de vluchtelingen. “De mensen worden eerst geregistreerd door medewerkers van de gemeente. Zodat we weten wie er binnenkomt en woensdag bij het vertrek ook kunnen controleren of iedereen er nog is. Daarna voert de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) een medische check uit.”

Vervolgens worden de mensen doorgeleid naar Hal 1 waar ze onder begeleiding een slaapplek kunnen uitzoeken. Hal 1 is in drie delen opgesplitst. “Naast twee van elkaar te scheiden slaapzalen met in totaal 200 veldbedden is er een recreatieruimte waar mensen kunnen zitten, tv kunnen kijken en koffie, thee, water of ranja kunnen verkrijgen. In Hal 1 heeft tijdens het verblijf een constante temperatuur van 22 graden celsius.”

Gemertse catering

De kantine van de sporthal is als eetruimte ingericht. “Daar wordt ‘s ochtends en ‘s middags een broodmaaltijd aangeboden en ‘s avonds een warm buffet. De Gemertse horecaonderneming Dientje, tevens exploitant van de kantine, verzorgt de catering.”

Welkomswinkel

Hal 2 is beschikbaar voor sport en spel. Een ruimte naast deze hal fungeert als Welkomswinkel. “Daar worden spullen uitgegeven die door de Gemertse bevolking zijn ingezameld, zoals kleding, wasbenodigdheden, knuffelbeesten en speelgoed.”

Buiten is een partytent opgezet, die als rookruimte fungeert. In het sportcentrum mag namelijk niet gerookt worden. ”De vluchtelingen kunnen ook gebruik maken van het aangrenzende verhaarde sport- en speelterrein. “Volgens het Nederlandse Rode Kruis is het een toplocatie”, zegt Van Horen, “omdat we alle voorzieningen bij elkaar hebben.”

Het beeldverslag kunt u hier bekijken.

 

 

 

 

Foto's:


O