11 november 2015

‘Het is mooi om een georganiseerde bende te creëren‘

BAKEL – De Pierewaaiers heeft een nieuwe Vorst. Paul Sleegers neemt bij de Bakelse carnavalsvereniging de taak van spreekstalmeester over van Rens Nijssen. Nijssen doet een stapje terug en voegt zich bij de Raad van Elf. Vorst Paul start het carnavalsseizoen tijdens het Baokels Meezingfestijn van aanstaande zaterdag.

„Het podium van de Residentie is gelukkig geen onbekend terrein”, lacht Paul Sleegers. „Maar het is natuurlijk wel een uitdaging.” De nieuwe Vorst is een trouw deelnemer aan het liedjesfestival van De Pierewaaiers. Hij won in 2011. Bovendien maakte hij tijdens de Bonte Avonden van afgelopen jaar een succesvol debuut in de ton. Rens Nijssen, die na drie jaar afscheid neemt als Vorst, steekt zijn opvolger direct een hart onder de riem: „Jij bent niet bang voor het podium en niet bang voor de microfoon. Je moet het gewoon op je af laten komen en de functie op je eigen manier invullen.”
Sleegers werd gepolst door Sander van Ansem, bestuurslid bij De Pierewaaiers en ex-prins. De twee vormden een duo tijdens het afgelopen liedjesfestival en Van Ansem adviseerde Sleegers bij zijn debuut-buut. Tijdens Bakel Markt werd de zaak beklonken. Sleegers: „Mijn vrouw en kinderen staan er achter. En gelukkig heb ik ook het vertrouwen van De Pierewaaiers.”
Behalve aanstaande Vorst is Sleegers ook voorzitter van vogelvereniging De Vogelvriend en het jeugdbestuur van Bavos. Hij kijkt uit naar zijn volgende functie binnen het Bakelse verenigingsleven: „Ik heb carnaval altijd al een geweldig feest gevonden. Nu mag ik het van de andere kant beleven. Ik heb in de voorbereiding al gezien wat voor een organisatie er achter zit. Het is mooi om daar een verlengstuk van te zijn; dat je die georganiseerde bende mee mag creëren.”
Nijssen knikt: „Het is bijna een cliché, maar carnaval is echt een volksfeest. Ik heb bijvoorbeeld altijd enorm genoten van de prinsenreceptie. Het is ongelooflijk hoeveel mensen er dan op de been zijn. Iedereen komt de Prins feliciteren, alle verenigingen zijn er. Vervolgens mag je de Prins in elke kroeg gaan voorstellen. Dan betrek je echt het hele dorp erbij; voor mij één van de mooiste dagen van carnaval.”
Paul Sleegers kan zich nog geen exact beeld vormen van wat hem te wachten staat. „Maar ik hoop dat ik een schitterende carnaval tegemoet ga. En ik hoop dat ik een beetje connectie heb met de nieuwe Prins. Zeker in het eerste jaar lijkt me dat wel fijn. Samen met de Adjudant vorm je toch een drie-eenheid. Één ding hebben ze bij De Pierewaaiers alvast voor elkaar. Ik heb nog nooit een stropdas of een strikje gedragen. Zelfs niet op mijn bruiloft. Nu kom ik er niet onderuit.”

Baokels Meezingfestijn

Het Baokels Meezingfestijn is het eerste officiële optreden van Vorst Paul, mét strik. Op zaterdag 14 november gaan zeven Bakelse artiesten of artiestengroepen de uitdaging aan om het publiek op feestelijke wijze mee te krijgen. Elk optreden duurt ongeveer een kwartier en DJ Daan draait de avond aan elkaar. Het programma begint om 20.00 uur met het binnentrekken van de Prins en zijn gevolg. Om 20.45 uur wordt de volgorde van de optredens geloot, waarna het festijn rond 21.00 daadwerkelijk losbarst. Inzet is ?De Gouden Strot‘. De winnaar van deze, in elk geval binnen Bakel, prestigieuze prijs wordt bepaald door het publiek. Plaats van handeling is Residentie De Zwaan, gelegen aan de Dorpsstraat 22 in Bakel.

Foto's:


0