12 november 2015

In de Biechtstoel: Jeroen van Boxmeer, vrijwillig molenaar

Jeroen van Boxmeer woont al sinds zijn prille jeugd tegenover molen %u201CDe Bijenkorf%u201D. Het heeft een deel van zijn nog jonge leven bepaald. Jeroen heeft de figuurlijke klap van de molenwiek meegekregen en is molenaar geworden. Een vrije tijd-bezigheid, zeker nu hij sinds kort een baan heeft bij … De Bijenkorf. Inderdaad, het winkelconcern. Onze biechtstoel is deze week met meel bestoven.

Geloof je?
Ik ben in mijn jeugd verbonden met de katholieke kerk, maar ik moet bekennen dat ik daar niet actief mee bezig ben. Ik geloof veel in de eigen kracht, waar je in mijn ogen veel mee kan bereiken. Zo ben ik door mijn enthousiasme en motivatie de jongste mulder van het land geweest.

Wat is je grootste deugd?
Dat is lastig om van jezelf te zeggen, maar ik denk dat dat toch mijn gedrevenheid is. Als ik een doel voor ogen heb ben ik gemotiveerd om dat doel te bereiken. Het harde werken komt daarin ook weer terug. Uiteraard slaag ik niet altijd in het bereiken van mijn doelen, maar ach ja%u2026 wijzer word je er altijd van.

Wat is je grootste zonde?
Mijn grootste zonden zijn waarschijnlijk ook terug te vinden in die gedrevenheid. Die heeft zich ook regelmatig tegen me gekeerd, hetzij door perioden met een teveel aan activiteiten, hetzij door andere mensen tegen me op te zetten. Laten we dat maar wijten aan het gebrek aan levenservaring.

Wat koester je het meest?
Het in die drukke perioden heerlijk kunnen uitwaaien op de molen. Het liefste met een flinke wind en een goede stapel graan om te malen. Dit lijkt op hard werken, maar ik kan me heerlijk verliezen in de gedachte dat je op dezelfde plaats dingen staat te doen die al eeuwen door zoveel mensen zijn gedaan. Je draagt erfgoed uit en zorgt ook nog eens voor een mooi plaatje in de buurt.

Wat stuit je het meest tegen de borst?
De vertutteling van veel molens. Deze molens worden versierd met allerlei attributen die niks met molens te maken hebben en zijn nooit malend te zien. Er zijn vaak nog net geen gordijntjes voor de ramen gehangen. In deze molens is de sfeer van weleer compleet verdwenen. Geef mij dan maar een stoere molen met een flinke capaciteit om te malen. Het liefst dan ook nog maalgoed die ergens voor gebruikt wordt, zoals bier of whisky.

Waar kun je heimelijk van genieten?
Van de restauratie van de Volksvriend. Ik vind het zo%u2019n fijne gedachte dat deze molen eindelijk de welverdiende restauratie krijgt. Zeker ook omdat ik weet hoe de beginsituatie van zo%u2019n twee jaar geleden was, kan ik intens genieten van de voortgang die we tot nu toe hebben geboekt en de transformatie die de molen ondergaat.

Van wie kun je nog wat leren?
Van de mensen die dichtbij me staan. Dat zijn mijn vriendin, ouders en grootouders. Zij speelden en spelen een relativerende rol in mijn leven, op het gebied van verleden, heden en toekomst. Mijn doen en laten rondom mijn ambities worden zo in een perspectief geplaatst, waardoor ik hoop nuchter te blijven in het leven.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?
Dat zijn meerdere deuren die eigenlijk niet meer bestaan. Ik zou graag de sfeer willen proeven van de molens die eeuwenlang in Gemert hebben gestaan. Het beeld wat wij in de molen willen vertegenwoordigen voor één dag zelf meemaken. Een te voorspelbaar antwoord? Dan zou ik wel eens willen kijken in de toren van de Gemertse kerk en daar van het uitzicht genieten.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?
Met Bart, de mulder van de Bijenkorf waarbij ik mijn eerste stappen in de molen heb gezet. Helaas is hij niet meer onder ons, maar ik vraag mij nog regelmatig af hoe trots hij zou zijn geweest als hij zou weten waar wij momenteel met het gehele molenteam in het dorp staan.

Heb je verder nog iets op te biechten?
Ik kan soms een dromer zijn. Zeker als ik alleen ben op de molen op een rustige zomeravond en deze langzaam haar rondjes draait. Dromen over hoe de toekomst eruit zal zien op verschillende gebieden. Helemaal bovenin de kap van de molen is daar een ideale plek voor.

 

Foto's:


0