Kia Niro hybride crossover op nieuw platform

REGIO – Voorzichtig wurmt Kia zich nu met enkele modellen tussen het aanbod van groene voertuigen. Een nieuwe crossover, genaamd Niro, werd speciaal ontwikkeld voor hybridetechniek.
De Koreanen draaien meestal niet mee in de voorhoede als het om de allerlaatste technieken gaat, maar ze volgen wel op zeer korte afstand. Bij Kia kan de consument inmiddels een elektrisch aangedreven Soul EV bestellen en ook de Optima Hybrid bestaat alweer een poosje, maar er moet meer gebeuren, want het merk heeft zichzelf ten doel gesteld om tegen het jaar 2020 het gemiddelde brandstofverbruik en dus ook de CO2-uitstoot binnen zijn gamma met 25 procent in te dammen. Totaal elf emissiearme modellen zullen dat straks helpen realiseren, waarbij ook waterstoftechniek zijn intrede doet. Een belangrijke pijler vormt in ieder geval de medio 2016 te lanceren Kia Niro, een crossover met hybrideaandrijving of, zoals de marketingafdeling het noemt: een HUV (Hybrid Utility Vehicle). We krijgen alvast wat schetsen en officieel verspreide camouflagefoto’s te zien, die voorzichtig verraden dat de samenwerking van de designcentra in Californië en Zuid-Korea geen baanbrekende verschijning oplevert. Opmerkelijk is wel dat de Niro op een speciaal voor dit model ontwikkeld platform rust, hetgeen meer mogelijkheden schept om de aandrijving op een efficiënte manier te huisvesten. De ingenieurs combineren een 1.6 GDI-blok (benzine) en een 43 pk sterke elektromotor, die tezamen de CO2-uitstoot beperken tot 89 g/km. In een later stadium verschijnt tevens een plug-in hybride op basis van de Niro. Kia rept verder over een lichtgewichtcarrosserie die uiteraard aan alle moderne veiligheidseisen voldoet.

Foto's:


0