Scouting Willibrordus Gemert viert naamdag

GEMERT – 7 November is de naamdag van Willibrordus. Scouting Gemert houdt deze dag nog altijd in ere. Immers, 70 jaar geleden is Scouting in Gemert begonnen en heeft toen de naam Sint Willibrordusgroep meegekregen. Inmiddels zijn de tijden veranderd en zo ook de naam van de scouting groep, maar de naam van Willibrord is gebleven.

Zondag heeft Scouting de naamdag gevierd. In de vroege ochtend verzamelden alle jeugdleden zich bij de blokhut. Hier werd een leuk spel gespeeld met als thema ?Wie is Willibrordus?‘ Door spelen als ?bouw een abdij‘, ?bak je eigen brood‘, ?de WillibrordusQuiz‘ en ?een tocht versus een processie‘ werd de kennis over Willibrordus op een leuke manier overgebracht. Na alles spelen gespeeld te hebben moest in de nabijheid nog gezocht worden naar de echte beeltenis van Willibrordus. Deze was in de kerk te vinden. Daar kregen de scouts nog de laatste informatie over Willibrordus zodat na afloop van deze ochtend ieder scoutinglid alles wist over de persoon waar de groep naar vernoemd is.
Tijdens een normale scouting activiteit zitten de scoutingleden in groepjes met leeftijdgenoten, maar tijdens deze groepsactiviteit werden jong en oud bij elkaar gezet. Hierdoor werden de groepen nog krachtiger omdat iedereen, jong of oud, zijn eigen specialiteiten heeft. Wederom is bewezen dat je niet altijd de grootste, de sterkste of de slimste hoeft te zijn om als beste vooruit te komen. Door de juiste combinatie te maken krijg je het sterkste team. Iedereen is belangrijk.
Na aflooop volgde nog een gezamenlijke buiten-lunch in een heerlijke novemberzon. Hiermee werd weer een geslaagde Willibrordusdag afgesloten.
Scouting Willibrordus Gemert bestaat dit seizoen 70 jaar. Al vanaf het begin af aan werd door Scouting aandacht besteed aan de naamdag van Willibrordus. Dit ging vroeger wel anders dan nu. Hieronder enkele passages uit het boek ‘50 jaar Goede jacht en een zonnig spoor!‘
„Jaarlijks wordt rond 7 november het feest van de patroonheilige Sint Willibrordus gevierd. Het programma bestaat vrijwel altijd uit een Heilige mis, een zogenaamde groepsmis die vooral in de 50-er en 60-er jaren ‘s morgens al om half zeven begint, met daarna de vlaggenparade. ‘s Middags wordt er een spel gespeeld en om half zeven ‘s avonds wordt er in de blokhut een speelfilm gedraaid.
Vanaf de tachtiger jaren wordt de Willibrordusviering in de Gerarduskerk op een zondagmorgen rond 7 novmeber gehouden. Die viernig wordt voorafgegaan door een gezamenlijk ontbijt van alle scouts en hun leid(st)ers in de Deken van den Heuvelschool.”

Foto's:


0
  1. Bert Jonkers zegt:

    Mooi artikel. Brengt me weer terug in 1948, toen ik welp werd. Eerst in een gebouw bij de dierenarts (bij het stumpke) en later in de Hoef. Prachtige tijd bij welpen en verkenners. Inderdaad was het Willibrordus programma zoals beschreven. Kortom fantastische tijd en heel vormend voor je verdere leven. Blij dat ik het heb mogen meemaken.