Slagwerkshow in De Rips: helemaal van nu

DE RIPS – Dat slagwerk leeft, helemaal van nu is, innovatief en ludiek kan zijn, dat heeft de slagwerkgroep Concordia De Rips afgelopen vrijdag bewezen. Zij entertainden een tjokvolle zaal, met 250 man publiek, met hun show The Rhythm of the Night vanwege hun 60-jarig jubileum. Van the King of pop, samba, comedy, bodystuff, naar het populaire ?Salsa Tequila‘ en ook ?War‘ van de Nederlandse band Kensington. „Meeslepend”, „kippenvel” en „gepassioneerd” zijn zomaar enkele reacties uit de zaal.

Zo‘n show staat er natuurlijk niet ineens. De slagwerkers hebben zich een klein jaar voorbereid om dit neer te kunnen zetten. „Het is zo‘n enthousiaste en hechte groep, dat je ook samen nieuwe dingen uit kunt proberen”, vertelt Peter Bergmans, instructeur van de slagwerkers. Een van de opvallende werken was van Michael Jackson. In black light voerden acht slagwerkers ?Beat it‘ uit met buizen van verschillende lengte, waardoor ze het nummer melodisch knap neer zetten. Bij een ander klapstuk – letterlijk – maakten acht mannelijke slagwerkers op een rij, ogenschijnlijk relaxed, muziek met hun handen. Door te klappen, knippen, en op hun lichaam te slaan. Niet voor niets heet dit nummer: ‘Body Stuff’. Het ludieke stuk over de kleine jongen met ‘The bigger triangle’ bracht het publiek meermaals aan het lachen.

Melodisch slagwerk populair

Ook de supergevoelige soundtrack van de film ?True Romance‘ – een verhaal over twee verliefde mensen, verwikkeld in de mafiawereld – maakte indruk. Meeslepend, werd van te voren al aangekondigd door lady speaker Ingrid Keunen. „Dat had ik ook echt”, beaamden verschillende luisteraars. Het nummer ?War‘ van Kensington was tevens een veel besproken nummer. Het werd net als de genoemde soundtrack prachtig uitgevoerd op melodisch slagwerk. Een sambanummer, dat de slagwerkers samen met de twee jeugdgroepen speelden, vormde een waardig slot. „Kippenvel.” Diezelfde twee jeugdgroepen, Young Rhythm, hadden de avond eerder ook al geopend. De jongsten mochten het spits afbijten met het vrolijke nummer ?Flyer‘ en “dat hebben ze heel knap gedaan”, aldus de lady speaker. De tweede groep, die al wat langer les heeft, volgden zeer geconcentreerd en brachten onder andere het nummer ?006‘ in de tot concertzaal omgebouwde gymzaal.

Drumbassadors vliegensvlug

Na hun eigen show was er bij de slagwerkers de ontlading. „Het was soms spannend, maar we hebben ons er goed door heen ?geslagen‘. Het was ook supergoed luisterpubliek: daar doe je het voor!”, zegt John Bergmans, een van de slagwerkers. Ook bij de Drumbassadors, een professional en energiek duo op drumstel dat daarna optrad, bleef de zaal nog stil. „Ze zijn onder andere uniek omdat ze met een gewoon drumstel melodielijnen kunnen spelen. Zij doen dit door het uitoefenen van de juiste druk op het vel. Dat is echt heel knap”, aldus de instructeur van Concordia die zichtbaar genoot van de pro‘s. Verder viel hun vliegensvlugge werk op de snaredrums op – de snelle slagen van de drumstokken kon je bijna niet van elkaar onderscheiden. En ook het precies gelijke spel van de heren. „Ze laten het er zo gemakkelijk uitzien; maar dan moeten we nog wel even oefenen”, zei slagwerker en bestuurslid Chantal van den Heuvel lachend.

Jubileumweekend

Vrijdagavond stond geheel in het teken van slagwerkmuziek en show. Zaterdagavond werd het jubileumweekend vervolgd met de feestavond, waarbij de jubilarissen letterlijk in de schijnwerpers stonden. Harrie Klaus en Cees van den Heuvel zijn 60 jaar lid, Peter Bergmans is 40 jaar lid en Chantal van den Heuvel, Willo Smolders, Gerwin Goossens, Sander Bergmans en vaandeldrager Jan Vogels zijn 25 jaar lid. Voorzitter Albert Knijnenburg en bestuurslid José van der Heijden hielden voor ieder van de acht jubilarissen een speech. Al gauw bleek dat zij zich ook allemaal volop voor de vereniging in hebben gezet en kregen het insigne van de KNMO opgespeld. Na het officiële gedeelte, opgeluisterd door de fanfare van muziekvereniging Concordia, werd er gefeest tot in de kleine uurtjes met de band S*L*A*S*H en DJ James Tuns. Waarbij de slagwerkers met vrienden, familie en anderen ontspannen konden nagenieten van hun jubileumshow.

Foto's:


0