14 november 2015

‘Voorkomen dat zieke kinderen in een isolement raken‘

 

HANDEL – Illse Hurkmans zet zich in voor draadloos internet op kinderafdelingen in ziekenhuizen en zorgcentra. Om geld voor dat goede doel in te zamelen gaat ze een sportieve uitdaging aan. Niet met 5000 man op een berg in Frankrijk, maar in haar eentje in Gemert. Op 5 december houdt de Handelse een roei-marathon bij CrossFit.

Illse Hurkmans lacht: „Ik ben vrijwilliger op de voetbalclub en bij de tennisvereniging. Maar ik wilde me ook graag inzetten voor een landelijk goed doel. Dit doel is relatief kleinschalig, maar heeft wel een grote uitwerking. Het resultaat is bovendien snel zichtbaar.”

Sinds mei 2014 is Hurkmans betrokken bij Stichting Michael-Wings. Die stichting wil zoveel mogelijk kinderen die in een ziekenhuis of zorginstelling verblijven voorzien van draadloos internet aan bed. Enorm belangrijk, legt Hurkmans uit: „Die kinderen kunnen daardoor gewoon hun lessen op school blijven volgen. Bovendien kunnen ze makkelijk contact houden met hun vriendjes of vriendinnetjes, of hun ouders, broertjes, zusjes of verdere familie. Daarmee voorkom je dat ze in een isolement raken.”

Stichting Michael-Wings is ontstaan op voorspraak van Michael Kenniphaas. De initiatiefnemer werd op zijn 16e geconfronteerd met de diagnose leukemie. Twee jaar later overleed hij. Kenniphaas droomde van een carriere als straaljagerpiloot. Tijdens zijn ziekbed kon hij de benodigde opleiding echter niet blijven volgen. Met een een draadloze internetverbinding was dat wel mogelijk geweest. Wings slaat daarom zowel op de afkorting voor ?Wireless Internet Network Gateway System‘ als op de Engelse term voor vleugels.

Hurkmans: „Veel mensen denken dat het redelijk normaal is dat er op ziekenhuisafdelingen tegenwoordig draadloos internet is, maar dat is lang niet altijd het geval. Michael-Wings zorgt voor dat internet, en bovendien voor laptops. Daarmee is in één keer de hele infrastructuur op een kinderafdeling geregeld.”

Hurkmans heeft, sinds ze zich sterk maakt voor Michael-Wings, al verschillende acties op touw gezet. Zo hield ze een flessen-inzamelingsactie bij de Jumbo in Gemert en organiseerde ze een loterij op de slachtdag in Odiliapeel. Volgend jaar valt de opbrengst van de jaarlijkse sponsorloop van de Handelse basisschool De Havelt haar ten deel.
Die inspanningen brachten Hurkmans door het hele land. Dankzij haar bijdrages konden ziekenhuizen in onder meer Venlo, Stadskanaal, Emmen en Lelystad worden voorzien van internet. En dat leidde tot indrukwekkende ontmoetingen, vertelt de bevlogen vrijwilligster: „Bij de opening in Venlo liep een man met een enorme camera rond. Ik dacht dat hij van de pers was. Maar het bleek de opa te zijn van een kindje met leukemie. Hij bleek zelf ook doodziek te zijn. ?Het zou eerlijker zijn als ik hier zou liggen‘, zei hij.”
Die opmerking raakte Hurkmans in het hart. ”Ik heb zelf twee prachtige dochters. Op zo‘n moment begrijp je pas hoeveel geluk je hebt als je kinderen ‘gewoon‘ gezond zijn.”

De roei-marathon van Illse Hurkmans vindt plaats op 5 december en begint om 12.00 uur. Hurkmans verwacht dat ze zo‘n twee-en-een-half uur zal sporten: „Ik hoop toch ook op tijd thuis te zijn. Ik wil het moment niet missen dat Sinterklaas zijn pakjes komt brengen.”
Supporters zijn tijdens de marathon van harte welkom. Sponsoren verwelkomt Hurkmans natuurlijk ook nog graag: „Al is het maar een euro, elke bijdrage is welkom.”

Doneren kan via NL 67 SNSB 0873333020 ten name van IMHJ Claassen onder vermelding van ‘roeiactie 2015‘. CrossFit Gymert is gevestigd op Vliet 5 te Gemert.

Foto's:


0