28 Gemertse Taekwon-Do Examens

GEMERT – In totaal  28 Taekwon-Doka’s uit Gemert en omstreken traden aan om hun Taekwon-Do(kup)examens (gekleurde banden) af te leggen. Er werden zowel theorie- als praktijkexamens afgenomen. Het theorie-examen dat door alle kandidaten met witte band werd afgelegd, werd door iedereen gehaald.
Daarnaast moesten de deelnemers voor het praktijkgedeelte van het examen de volgende onderdelen afleggen: Saju’s (vierhoeksoefenvormen), Tuls (stijlpatronen tegen denkbeeldige tegenstanders), Ilbo, Ibo, Sambo Matsogi (1, en 3 stapssparring), Gyepa (breektesten) en semi-contactsparren. De leeftijd van de deelnemende kandidaten varieerde van 7 tot en met 52 jaar. Ondanks de spanning en de nodige zenuwen, die zo’n examen met zich meebrengt, wisten alle 28 leerlingen met goed gevolg het examen af te leggen. Op donderdag 3 december om 18.00 uur begonnen de kandidaten onder het toeziend oog van een groot aantal familieleden en overige toeschouwers aan het praktijkexamen. Een week eerder hadden ze reeds theorie examen afgelegd, dit onderdeel is er omdat naast het trappen en stoten ook aan de ontwikkeling van de geest wordt gewerkt. Bij enkele van de beoefenaars van de van origine Koreaanse zelfverdedigingskunst bleken de zenuwen een grote rol te spelen. Alle kandidaten lieten het beste van hun kunnen zien, zo waren de prestaties dan ook van een goed niveau. Een extra pluim werd uitgedeeld aan Luka van Katwijk (7j.) een aankomend talentje, met een enorme spierbeheersing. Daarnaast was er door Meester Léon van der Putten (7de Dan) een extra bandkleur uitgeloofd tussen 3 genomineerde vanwege hun goede inzet bij het Internationale toernooi in Oss van de afgelopen week. De 3 genomineerde waren Vin Melis, Lorenzo Esposito en Bo Hendriks. De uiteindelijke toekenning van de extra bandkleur ging naar de categorie junioren en wel naar Lorenzo Esposito (14j). Verder waren er mooie breektesten te zien van diverse leerlingen; een lust voor het oog. Het was al met al een uitstekend examen.

Na een beraad van de examencommissie deelde zij de welverdiende diploma’s uit. Alle 28 kandidaten wisten met goed gevolg het examen af te leggen. Het Taekwon-Do examen was volgens de eis en onder auspiciën van de Internationale Taekwon-Do Federatie, onder Grootmeester Choi Jung Hwa (9de Dan).

De geslaagden: 9e kup (gele slip): Dennis vd Heijden, Pim Driessen, Luka van Katwijk, Wes Thelosen; 8e kup (gele band): Stan Thelosen, Rick Driessen, Jet van Elk, Ron van Bussel; 7e kup (groene slip): Jochem Savelkoul, Elke Sanders, Mika vd Rijt, Ayoub-Neji Neffati; 6e kup (groene band): Pepijn Bos, Britt Daniels, Deveron vd Hoogen, Sylvia Jansen, Rita vd Rijt, Jan-Willem Hoevenaars, Machiel Coppens, Angelique vd Heijden; 5e kup (blauwe slip): Vin Melis, Vince Bakker, Indy vd Mortel; 4e kup (blauwe band): Coen Daniels, Luca vd Mortel; 3e kup (rode slip): Lorenzo Esposito, Paul vd Elzen en Bo Hendriks.

De examencommissie bestond uit Anke Peters (2de dan), Chris IJskes (1ste dan) en Meester Léon van der Putten (7de dan). Zij deelden na afloop van het examen vol trots de diploma’s aan hun leerlingen uit, waarna de geslaagden vervolgens de felicitaties van ouders, familie en kennissen mochten ontvangen. Het aantal geslaagden en de hoge kwaliteit getuigen van het peil wat wordt neergezet door vd Putten Taekwon-Do Academy. Meer informatie staat op www.itf-tkd.nl.

Foto's:


T