Bakel en Milheeze blij met nieuwe afvalzak

BAKEL – In Bakel en Milheeze is nieuw afvalbeleid van kracht. Sinds begin oktober de voormalige gemeentewerf in Bakel sloot, kunnen inwoners plastic verpakkingsmateriaal, blik en tetra-pakken in één zak aan de straat zetten. De inwoners zelf zijn uitgesproken positief. In januari volgt een evaluatie door de gemeente.

“Er is heel veel vraag naar”, vertelt Nena Smits van Spar van Buel. De supermarkt in Milheeze is één van de uitgiftepunten van de groene zakken. “We krijgen veel positieve reacties. Het is makkelijk en het scheelt veel afval. Dat merken we zelf ook. We hebben hier natuurlijk te maken met veel verpakkingsmateriaal.” Het uitdelen van de gratis zakken vormt voor het personeel ondertussen geen extra belasting, lacht Smits: “Integendeel. Mensen die ze komen halen, komen toch in de winkel, hè.”
Een van de klanten die een rolletje zakken meeneemt is Ine Nooijen. “Ik gebruikte die oranje zakken, voor het plastic, ook altijd. We gingen eigenlijk nooit naar de gemeentewerf om pakken en blik weg te brengen. Voor ons scheelt het dus heel veel afval. De kliko hoeft nog maar één keer per halfjaar aan de straat. Het is trouwens ook fijn dat ze elke twee weken worden opgehaald. Dan gaat het niet zo stinken.”

Een andere klant neemt twee rollen mee. “Ze zijn zo op. Vooral het blik neemt veel plaats in. Daardoor gaan ze ook snel kapot. Er mogen wat mij betreft dus dikkere rollen komen”, lacht ze. “ Maar het is natuurlijk een heel goed iets.”
Dat vindt ook José Joosten: “Wij hebben een hoveniersbedrijf. Daardoor hebben we te maken met veel plastic. De potjes waar de planten in zitten bijvoorbeeld. We scheidden ons afval altijd al. Maar nu ga je er automatisch nog bewuster mee om. Dat is goed, en het scheelt echt heel veel.”
Ook bij Kapsalon Rianca in Bakel zijn de meningen positief. Eigenaresse Rianca Martens gebruikt de groene zakken zowel zakelijk als privé. “Er mag nogal wat in”, vertelt ze. “Hier hebben we veel folies, flesjes en bekers. De container is minder snel vol. Nadeel is wel dat we nu naar Gemert moeten met de chemo-box. We gebruiken natuurlijk ook veel spuitbussen en tubes haarverf. Maar over het algemeen vind ik het prima.”

Tamara van Hoof wacht ondertussen op haar beurt. “Ze zijn iets dikker dan de vorige zakken” vertelt de Bakelse. “Dat is fijn. Ze scheuren minder snel. Ze zijn alleen iets te smal voor mijn afvalbak.”
De gemeente deelt de positieve ervaringen, zo laat een medewerkster weten: “De wijziging in inzameling is goed ontvangen. Dat blijkt al uit de reacties op onze facebook-pagina. In januari vindt een evaluatie plaats. Als alle resultaten uit Bakel en Milheeze bekend zijn, wordt een collegevoorstel voorbereid. Maar op basis van de positieve reacties en verschillende verzoeken uit andere delen van de gemeente is de verwachting dat het afval in de hele gemeente op deze manier opgehaald gaat worden.”

Foto's:


0