WK waterskiën geeft Freek School nieuwe motivatie

HANDEL – Tijdens het WK in Mexico sportte hij in optimale omstandigheden, met een dagelijkse temperatuur van zo’n 25 graden. Terug in Handel is het plotseling vijf graden en is het waterskiseizoen inmiddels ten einde. Zaterdagmiddag stond Freek School voor het laatst op de ski’s in de Rooye Plas.

“Vanaf nu trainen we verder in het krachthonk”, vertelt de meervoudig Nederlands kampioen. “Op zichzelf niet erg. Na een lang seizoen is mijn lichaam wel een beetje op. Het is goed om nu even van het water af te gaan. Alleen duurt het in Nederland tot maart of april, dat is wel erg lang.”
Freek School was de enige vertegenwoordiger van Nederland op het WK waterskiën in het Mexicaanse Chapala. Samen met zijn vader verbleef hij twee weken in het plaatsje ten zuiden van de miljoenenstad Guadalajara.
Het werd een ervaring om niet snel te vergeten en de 25-jarige Handelnaar kan tevreden terugblikken op de prestaties. Toch was de aanloop naar zijn eerste WK allerminst vlekkeloos. De eerste trainingen op het meer dichtbij het ‘Lago de Chapala’ verliepen niet goed en naar de oorzaak was het gissen. Uiteindelijk bleek dat er iets niet in orde was aan de skeg van de slalomski. “Waarschijnlijk hebben de ski’s een klap gehad bij het vervoer, op de bagageband of in het vliegtuig”, vertelt School. “De afstelling was daardoor niet meer zoals ie moest zijn. Dat komt erg nauw. Nadat we dat aangepast hadden, ging het meteen een stuk beter.”
School had zich gekwalificeerd voor twee onderdelen: de slalom en het springen. Op de slalom opende hij goed. De eerste twee manches – met lijnen van 14.25 meter en 13 meter – voltooide hij probleemloos. Bij de lijn van 12 meter raakte hij boei vijf aan de buitenkant. “Daardoor raakte ik uit balans en haalde ik de zesde boei niet meer. Heel jammer. Het zit allemaal heel dicht bij elkaar, dus één boei kan zomaar vijf plaatsen schelen.” Nu werd hij vijftigste. “Zeker gezien de moeizame trainingen kon ik wel leven met die uitslag.”
Vervolgens richtte hij zich op het springen. In verband met het koude water in Nederland had hij twee maanden nauwelijks gesprongen, maar in Mexico pakte Freek School het snel op. Zijn eerste sprong bleek uiteindelijk de beste: 47.80 meter. “Ik had hoop om een afstand van rond de vijftig meter. Maar dit was wel mijn beste sprong van dit jaar.”
De prestaties op slalom en springen pasten bij de verwachtingen. “Ik ben zeker tevreden, maar goed, je bent sporter en wilt altijd meer hè. Als je honderd keer traint, zit er altijd wel één keer een topresultaat tussen. Je hoopt dat je dat ook kunt doen in een wedstrijd. Maar dat is natuurlijk niet reëel.”
De trip naar Mexico heeft Freek in ieder geval nieuwe inspiratie en motivatie opgeleverd. Hij was de eerste Nederlander die aan een WK meedeed sinds zijn bekende plaatsgenoten Frank en Marco de Bruijn de Nederlandse eer verdedigden. “De Nederlandse vlag hing weer tussen die van alle deelnemende landen. Dat is natuurlijk wel cool”, zegt hij trots. “Ik vond het ook erg mooi om deze trip samen met mijn vader te doen. We hebben er samen erg van genoten. En als je puur naar het sportieve kijkt: wedstrijden op een hoog niveau als dit geven me altijd nieuwe motivatie. Dat heb ik ook na een EK. Ze helpen je om je grenzen te verleggen. Na Mexico wil ik eigenlijk maar één ding: zo snel mogelijk weer aan de slag en beter worden. Daar gaan we komend seizoen weer hard aan werken.”

Foto's:


0