Yvonne Aldenzee, poppenspeelster

GEMERT – Yvonne Aldenzee woont al een aantal jaren in Gemert, maar komt oorspronkelijk uit Deurne. Zij maakt deel uit van het Poppentheatercollectief De Peel. Regelmatig wordt er opgetreden, bijvoorbeeld met het Klein Giraffeke, dat gaat logeren bij tante Yvonne. Onze biechtstoel wordt dit keer geflankeerd door Jan Klaassen en Katrijn.

Geloof je?

Ik geloof in de kracht van de natuur, in de goedheid van de mens, in de kracht van licht en liefde. Dus er branden regelmatig kaarsjes bij ons thuis. Ik begrijp dat mensen religie kunnen gebruiken als houvast, als steun in moeilijke tijden, als iets wat structuur in hun leven aanbrengt, maar ik denk dat ik dat in andere dingen zoek en vind.

Wat is je grootste deugd?

Ik kan naïef zijn. Ik zag dit ooit als iets negatiefs, maar mijn vriend Martijn leerde me dat het ook iets moois kan zijn. Voor mij is het heel natuurlijk om wat voor een ander te doen, maar uit levenservaring blijkt, dat dit niet voor iedereen geldt. Ik heb me een tijd lang ingezet als vrijwilliger bij diverse projecten in Sri Lanka, bij de wereldwinkel, bij een project voor zwerfkatten, collecteren voor de dierenambulance en voor het prinses Beatrix-fonds en tegenwoordig ben ik fietsvrijwilliger van een oudcliënt van mij, wat weer voortkomt uit mijn werkzaamheden bij de dagbesteding van Stichting ORO. Hierbij komt terug wat ik hierboven zei, ik geloof in de goedheid van de mens. Je krijgt zoveel terug, voor iets waarvoor je niets vraagt!

Wat is je grootste zonde?

Voordat ik in Gemert woonde, was ik qua drankconsumptie nog behoorlijk braaf. Maar dankzij mijn vriendinnen Esther en Saskia ben ik hierin veranderd. Laten we zeggen, ik heb ‘m vort gaer…

Wat koester je het meest?

Ik koester mijn lief Martijn, onze reizen, mijn familie, mijn petekindje Veerle, mijn allerliefste vrienden en natuurlijk onze poes Indy. Ook koester ik mijn koffer vol foto’s. Ik gebruik nog steeds het fototoestel wat ik voor mijn 15e verjaardag kreeg. Met een rolletje dus! Alles wat ik koester is eens of vaker vastgelegd. En ik blijf ouderwetse bewaardozen maken, met flyers, frutsels en briefjes die me lief zijn en mooie herinneringen naar boven brengen.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

De onverdraagzaamheid die een deel van de mensheid jegens elkaar heeft. En de schijnheiligheid van het vieren van kerstmis. Voor Jozef en Maria was nergens plek. Verplaats je het naar deze tijdsgeest, dan houden veel mensen de deur nog steeds dicht. Kijk naar de vluchtelingencrisis. En ik word erg verdrietig van de onverantwoorde manier waarop in de bio-industrie met dieren wordt omgegaan.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Een poppentheatervoorstelling spelen, tekenen, reizen, fietsen met Hans, de songs van Katy Perry, mijn dagelijkse kopje koffie, rommelmarkt en kringloopwinkels, logeerpartijtjes met Veerle, een lome zondag met Martijn en die zijn schaars, aangezien hij een drukke muzikale carrière heeft.

Van wie kun je nog wat leren?

Van Alda Loeffen! Poppenspeelster in hart en nieren! Ik mag al een aantal jaren een voorstelling van haar spelen en ben nu een tweede aan het instuderen. De poppen zijn echt haar kindjes en ik kan me voorstellen dat het ooit lastig is voor Alda om deze uit handen te geven, maar ze moet weten dat ik er heel veel liefde en plezier aan beleef!

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Ik kan er geen specifiek bedenken… Maar wel graag bij iemand die zijn of haar huis nog origineel jaren 50/60 heeft ingericht! Ik ben fervent kringloop/rommelmarkt bezoekster en liefhebster van de sfeer van weleer.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Met mijn overleden grootmoeder. Zij leed aan dementie en ik voel me weleens schuldig dat ik me nauwelijks herinner hoe ze was toen ze nog niet ziek was. Weesgegroet Maria, dat was een terugkerend riedeltje wat ze in haar laatste levensjaren regelmatig ten gehore bracht.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Nee, dus maak ik even van de gelegenheid gebruik om Poppentheatercollectief de Peel te promoten: Eens per maand op woensdagmiddag bij Huiskamercafe Met zonder Ruis, ouderwets speelplezier met voorstellingen van diverse poppentheaters. Kijk maar eens op www.poppentheatercollectiefdepeel.nl !

Foto's:


0