Boekels Gilde bij opening expositie Jeroen Bosch

BOEKEL – Gilde Sint Agatha uit Boekel is gevraagd om op vrijdag 12 februari, samen met nog 27 andere gilden, aanwezig te zijn bij de opening van de Jeroen Boschexpositie in Den Bosch. Deze opening zal worden verricht door Koning Willem Alexander. Ook de Spaanse Koning Felipe zal bij deze plechtigheid aanwezig zijn. Het geheel wordt vanaf 13.00 uur rechtstreeks uitgezonden op de televisie.

Beaediging 3 nieuwe leden

Op zondag 14 februari viert gilde St. Agatha bovendien de jaarlijkse Sint Achtendagh, de feestdag van de patroonheilige, de Heilige Agatha. Dit jaar is een bijzonder jaar omdat het tien jaar geleden is dat het gilde is heropgericht. De dag wordt om 11.00 uur begonnen met een Heilige Mis in de St. Agathakerk, waarbij iedereen welkom is. Tijdens deze viering worden drie nieuwe leden beaedigd als volwaardig lid, waaronder een echtpaar uit Venhorst. Tijdens de laatste ledenvergadering is er door de leden gestemd, volgens traditie met witte en bruine bonen, voor toelating van hen tot het gilde.
Na de mis wordt op het Agathaplein aan de wereldlijke en geestelijke overheid een vendelgroet gebracht.
`s Middags wordt ergens in de gemeente Boekel de Nieuwe Deken opgehaald. Deze zal gedurende drie jaar de gebruiken en de sfeer binnen het gilde verkennen en daarna beslissen of hij of zij volwaardig lid wil worden. Na een diner in het gildehuis wordt deze speciale dag afgesloten met een optreden van Rien Vermaire met nostalgische verhalen over de tijd van vroeger. Voor deze feestelijke avond zijn ook de vrienden van het gilde uitgenodigd.

Foto's:


0