Topondernemers: Joost van Eenbergen

GEMERT – Laat hem zichzelf maar creatief ontplooien, Joost van Eenbergen. “Ik ben geen manager,” vindt de directeur-eigenaar van ELC en Green Go, een klein en flexibel Gemerts bedrijf met een mondiale klantenkring. Het levert een interessant verhaal op hoe je met het uitdenken van baanbrekende producten zonder grootheidswaanzin de wereld verovert.

Zeker, het twee jaar jonge bedrijfspand aan het uiterste puntje van Weerijs mag gezien worden, waarbij een bescheiden bordje op de deur een hint geeft naar de activiteiten die zich hier afspelen. Joost van Eenbergen is er de man niet naar om de bloemetjes buiten te zetten. “Veel ondernemers stappen na een paar goede jaren in een dure auto. Ik bouw liever een buffer op, investeer het geld in de zaak, bijvoorbeeld in nieuwe machines die het productieproces weer efficiaenter laten verlopen en bij eenzelfde aantal medewerkers de capaciteit verhogen.”

Licht gezien

Een echte Gemertenaar, die met beide benen op de grond staat. Al vroeg leek een loopbaan in de elektronica vast te liggen, toen Joost van Eenbergen als twaalfjarige jongen Ad Panhuizen assisteerde bij het geluid bij De Eendracht. “Daar heb ik het licht gezien… Overigens werkt Ad tegenwoordig hier in de zaak. Later kocht ik een paar lampen – in plaats van brommers – en bouwde een bedrijfje op in de verhuur van licht en geluid.” Na zijn opleiding HTS elektronica belandde Joost bij zijn vader in de zaak, waar mengtafels voor radiostudio’s gemaakt werden. Daar borrelde een idee op dat bepalend zou werken voor zijn toekomst.

Afstandsbediening

“In mijn beleving ontbrak binnen de lichttechniek aan één belangrijke schakel: een afstandsbediening. Bij evenementen stonden altijd twee man naar elkaar te schreeuwen welke lampen aan moesten.” Joost van Eenbergen sloeg met succes aan het knutselen en wist een Zwitserse relatie zo ver te krijgen het resultaat te vermarkten. “Dat bedrijf verricht nu nog steeds de sales en marketing voor ons. Zelf concentreren we ons uitsluitend op productie hier in Gemert en gemiddeld twee keer per jaar pakken we nog een leuke klus aan op het gebied van verhuur van licht en geluid, zoals bij het Zebra Festival, omdat de medewerkers dat erg leuk vinden.”

Nederland te klein

De verkoop van de afstandsbediening nam een vlucht en Joost bedacht alweer een nieuwe variant: eentje die via ethernet draaide, met veel meer kanalen, zodat je ook functies als het bewegen van lampen en het selecteren van kleuren kon toevoegen. Het bleek een gat in de markt en internationaal meldden zich steeds meer klanten. “Nederland is te klein,” glimlacht de creatieve ondernemer, die in 1994 de KvK-inschrijving regelde en in 1999 fulltime met ELC aan de slag ging.

American Football

“Al gauw knaagde het weer. Zo’n ethernetwerk leent zich ook prima voor communicatie tussen groepen en individuele gebruikers, dus begon ik dat te ontwikkelen. Het resultaat maakt een analoog intercomsysteem met al zijn beperkingen en een dure matrixdoos overbodig, want het valt gewoon op het bestaande datanetwerk van een organisatie aan te sluiten.” Green Go was geboren. “Vorig jaar haalden we daarmee een heel leuke klant binnen: de National Football League (NFL) in de Verenigde Staten. We moesten aan de slag voor 33 stadions. Scheidsrechters, videoploegen, EHBO, ze kunnen allemaal onderling en met elkaar communiceren. De keuze viel op ons vanwege onze flexibele instelling, waarmee we precies op de wensen wisten in te spelen. Inmiddels proeven we ook al belangstelling vanuit de Indy 500-autoracerij en de football-teams van colleges en high schools.”

Niet standaard

Dat flexibele, dat hangt samen met de compacte omvang van ELC en Green Go, maar vooral ook met de instelling. “Wij proberen gewoon iets nieuws uit, zonder oeverloos te vergaderen,” vertelt Joost van Eenbergen. “Soortgelijke bedrijven werken vaak met een softwareman, een hardwareman en een elektronicaman, wat veel overleg en discussie oplevert. Naast het feit dat ik zelf volledige ontwikkelingen uitvoer word ik daarin nu ook bijgestaan door twee medewerkers, die ik heb getraind in mijn manier van denken: voer het gehele traject zelf uit en durf in alternatieve oplossingen te denken. Probeer dingen die niet standaard zijn, koppel een nieuwe functie aan bestaande zaken en houd daarbij altijd de eindgebruiker in gedachten. Ik geef mensen veel verantwoordelijkheden. Ze moeten wel in deze vrije omgeving passen en er geen misbruik van maken. Hier heerst geen cultuur van beoordelingsgesprekken en lijstjes afwerken. Dat past ook niet bij mij; ik ben geen manager, maar gewoon in deze positie gerold. Hopelijk kunnen we het team – nu zeven mensen – relatief klein houden. Mijn ambities liggen in het uitdiepen van techniek, in het ontwikkelen. Soms word ik ’s nachts om vier uur wakker met een idee. Dan begint het te malen en kom ik niet meer in slaap, dus loop ik naar beneden en ga het uitwerken; lekker proberen. Collega’s zien me wel eens nors kijken, maar dan ben ik gewoon in mezelf gekeerd, aan het denken. Eigenlijk loop ik altijd te denken. Creativiteit laat zich niet sturen.”

Meer informatie: www.elclighting.net

Foto's:


0