16 februari 2016

‘In deze sport kun je alles kwijt’

GEMERT – De Après blijft belangrijk, maar drie landskampioenschappen bewijzen dat er ook tijdens de wedstrijden gepresenteerd wordt. Sfeer en sportiviteit gaan al een kwart eeuw hand in hand bij Après Squash Gemert.

Squash is een kleine sport in ons land. Après Squash Gemert is ook lang niet de grootste sportvereniging van Gemert-Bakel, maar met 45 leden gemiddeld wel een constante factor. Op 1 februari jongstleden was het exact 25 jaar geleden dat Hans Zwolschen, Maurice Vermunt, Marjoel Meijer en John van Oorschot de club oprichtten. De eerste thuishaven was de sportschool van Frans Jozef Vos aan de Rooije Hoefsedijk. Later verhuisden de squashers mee naar het nieuwe sportcomplex bij het Gemertse zwembad, het huidige Fitland.

Rober Verhappen, Carlo van Schaijk, Edwin van Helvoort en Mark van de Rijt zijn al sinds 1991 lid van de club. “Wij speelden zelf al langer individueel bij Vos toen we besloten een club op te richten”, herinnert de laatste zich. “Toen we voldoende reactie kregen op de briefjes die we in de sportschool opgehangen hadden was Après Squash Gemert een feit.”

Woensdagavond is de vaste wedstrijdavond voor de leden. De onderlinge competitie telt vier klassen met de mogelijkheid om te promoveren en te degraderen. In 2000, 2005 en 2010 behaalde Apraes Squash bovendien de nationale titel bij de amateurs. Nadat voor de derde keer het kampioenschap was behaald werd de winnende ploeg tot Sportteam van het Jaar in Gemert-Bakel gekroond. `’Het gemiddelde niveau is nog altijd hoog, vandaar dat veel spelers van buitenaf in Gemert komen squashen.”

Toch kampt ook deze relatief jonge club met vergrijzing. De instap voor jeugdleden is daarom zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt. Voor informatie daarover kun je contact opnemen met de club. “En natuurlijk zijn oud-leden ook van harte welkom, mochten ze hun rentree willen maken.”

Volgens voorzitter Geert-Jan van de Kamp is squash een aantrekkelijke sport: “Het is technisch en tactisch, je kunt er alles in kwijt. Het is een explosieve bezigheid, maar omdat je geen fysiek contact hebt met je tegenstander is de kans op blessures veel kleiner dan bijvoorbeeld bij voetbal. Je kunt er ook het hele jaar mee doorgaan, omdat het binnen niet uitmaakt wat voor weer het buiten is.”

De club is al 25 jaar even gezond als de sport. Om dat te vieren zijn er drie jubileumactiviteiten. Op zaterdag 27 februari houdt Après Squash Gemert een reaunie. Kijk voor meer informatie op apressquash.nl . Op zaterdag 2 juli is er een feestavond voor leden en in september pakt de club uit met een Open Jubileumtoernooi.

 

Foto's:


1I2