Nieuwe afvalzak voor alle kernen Gemert-Bakel

GEMERT-BAKEL – De gemeente Gemert-Bakel breidt de gezamenlijke inzameling van plastic verpakkingen, blik en drankkartons (PMD) met ingang van april uit naar alle kernen. Een proef met PMD in Bakel en Milheeze was succesvol. De zakken voor het PMD-afval worden gratis aan de inwoners verstrekt.

 

Op 1 oktober 2015 is de gemeente in Bakel en Milheeze gestart met een nieuw inzamelsysteem voor verpakkingsplastic, metaal (blik) en drankkartons (PMD).
Op basis van de positieve resultaten van deze proef en op basis van de resultaten in andere gemeenten heeft het college besloten om in de hele gemeente PMD en restafval gescheiden op te halen. PMD wordt dan één keer per twee weken opgehaald en de grijze container voor restafval wordt één keer per vier weken geleegd. Hoe de afvalinzameling gemeentebreed wordt uitgerold wordt besproken met de raadscommissie.

 

PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel).

 

PMD-afval kan gezamenlijk worden aangeboden omdat deze drie stromen tegenwoordig makkelijk gescheiden kunnen worden. Van drinkpakken wordt het aluminium of plastic laagje afgehaald. Het karton wordt gerecycled, evenals het aluminium. Van plastic wordt onder meer fleecekleding en vloerbedekking gemaakt. Metaal wordt uiteraard ook geheel gerecycled: oud blik wordt nieuw blik. Zo blijft er minder restafval over

 

 

Foto's:


p