04 februari 2016

Carnaval in Pierewaaiersrijk Bakel

BAKEL – Carnaval staat ook in het Bakelse Pierewaaiersrijk voor de deur. Op vrijdag ontvangt Prins Jos de sleutel van Bakel en mag hij vijf dagen de scepter zwaaien. Hieronder volgt een opsomming van alles wat er de komende dagen te doen is.

Traditioneel wordt er op vrijdags voor carnaval de sleutel van Bakel overhandigd aan de Prins. De sleuteloverdracht vindt plaats in Gemert bij de Eendracht en zal starten om 20:00 uur. Aansluitend gaan de Pierewaaiers naar de receptie van CV Ketel Nie Fit.
De Pastor opent de Carnaval in Bakel traditioneel met een carnavaleske Mis. Bij deze mis op zaterdag 6 februari vanaf 19.00 uur zijn uiteraard Prins Jos, Prinses Fanny, Jeugdprins Teun, Jeugdprinses Dana, het boerenpaar en alle andere Pierewaaiers aanwezig. Na de mis gaat het gezelschap op weg naar het eerste cafaebezoek, bij Cafe ’t Gammele Geval.

Ook aan de jeugd is op zaterdag gedacht. In d’n Adder vindt van 19:00 tot 21:30 uur de jeugdsoos plaats, onder aanwezigheid van Jeugdprins Teun, Jeugdprinses Dana en de jeugdraad. Deze avond is georganiseerd voor jeugd vanaf groep 7 tot en met 15 jaar.
Voor de oudere jeugd, en iedereen die zich daartoe rekent, vindt van 21.00 tot 03.00 uur een Apraes Ski Night plaats in het cafae van De Residentie.

Op zondags 7 februari vindt de bruiloft plaats van het boerenbruidspaar Jolanda Manders en Maarten van der Heijden. Vanaf 12:30 uur gaan de Pierewaaiers gezamenlijk op weg gaan naar het boerenpaar, waarna de huwelijksbeletsels worden uitgevoerd op verschillende plaatsen in Bakel. Onder andere in cafae de Midnight en de Gouden Leeuw. Vervolgens treden zij in het Parochiehuis onecht in het huwelijk. Na de huwelijksceremonie is er een Boerenmaal in De Residentie. Om 20:00 uur start de receptie, die zal overgaan in het Boerenbal. Dit bal, met feestmuziek van ‘One2party’, is voor iedereen toegankelijk.
Op maandag 8 februari trekt vanaf 14.00 uur de optocht door de straten van Bakel. de route die gevolgd wordt is Hendrikstraat, Dorpsstraat, Julianastraat, Willemstraat, Bernhardstraat, Wilbertsplein, v.d. Poelstraat, Schoolstraat en uiteindelijk de Nieuwe Uitleg. Na de optocht volgt in De Residentie de prijsuitreiking voor de jeugd en voor wagens van buiten Bakel. Om 20:00 uur volgt prijsuitreiking voor volwassen.

Op dinsdagochtend 9 februari gaat Prins Jos op bezoek bij zieken en pasgeborenen. Mensen die graag willen dat de Prins bij iemand langs gaat, kunnen dit aangeven bij Peter Lucassen.
’s Middags vindt vanaf 14.00 uur de jeugdmiddag plaats in De Residentie. Onder het motto ‘Bakel’s got talent’ mogen alle kinderen die dat willen een spetterende show weggeven.
In de vroege avond is er bovendien weer een jeugdsoos in D’n Adder. Van 19:00 tot 21:30 uur mag de jeugd vanaf groep 7 tot en met 15 jaar er weer een feest van maken.
Voor de volwassenen volgt, na het cafaebezoek bij Hein Horst, de afsluiter. Om 21:30 vindt het sluitingsbal plaats met een laatste optreden van Prins Jos tijdens de carnaval.

De echte afsluiter van carnaval is natuurlijk het halen van een askruisje. Dit gebeurt op Aswoensdag om 19:00 uur in de Bakelse kerk. Het aansluitende haring-happen vindt dit jaar plaats bij cafae Hein Horst, iedereen is welkom vanaf 20:00 uur.

Foto's:


0