Avondje slagwerk bij Excelsior

GEMERT – “Boeiend om naar te luisteren én om naar te kijken”. Dat is een reactie die ze afgelopen decennia bij Excelsior al vaak hoorden na optredens van de slagwerkgroepen. “En zo gevarieerd. En zo goed.” Excelsior is kortom trots op haar twee slagwerkgroepen. Aanstaande zaterdag zijn ze te bewonderen tijdens een slagwerkconcert in verenigingsgebouw D’n Dörpel.

De activiteiten van wat in de wandelgangen ‘de grote slagwerkgroep’ heet, hebben een tijd stilgelegen. Enkele leden zijn in verband met studie of andere bezigheden gestopt. Dirigent Chris Leenders heeft enkele maanden geleden de 15 leden tellende jeugdslagwerkgroep gesplitst. Nu is er een wat kleinere jeugdslagwerkgroep en zijn de oudere jeugdleden ook doorgestroomd naar de volwassen groep. Aanstaande zaterdag treedt de oudere groep voor het eerst in nieuwe samenstelling op. En dat gebeurt meteen met interessante muziek, in wisselende samenstellingen. Zo combineren vier slagwerkers het spelen op marimba’s met het bespelen van trommels en dat in soms razendsnelle wisselingen. Maar ook twee delen uit Gainsborough zullen de bezoekers zeker bekoren. Daarin laat Chris Leenders horen dat hij met zijn groep niet alleen spektakel instudeert, maar ook uiterst gevoelige sfeermuziek. Ook de jeugdslagwerkgroep heeft ‘van alles wat’ aan slagwerkmuziek ingestudeerd. Zij spelen zelfs ritmes op een aantal kartonnen dozen en houten kisten. Maar het gaat ook swingen.

Dat Excelsior de jeugd graag een podium biedt, bleek afgelopen vrijdag weer, toen saxonetteleerlingen samen met het jeugdorkest hun kunnen demonstreerden. Iris Siebers en Aniek Westerdijk behaalden deels samen met het A-orkest hun C-examen. Ook komende zaterdag zijn er drie jeugdige muziektalenten te beluisteren. De 14-jarige Rens Rutten speelt op marimba een Spaanse dans. De 15-jarige Stan Leenders laat met Libertango horen waarom hij afgelopen januari voor de derde keer op rij het grote solistenconcours van Bladel won. Verrassend onderdeel van de avond wordt het gastoptreden van de jonge Gemertse harpiste Hanna van Nistelrooij. Deze 15-jarige muzikante zal zowel solo als in duet met Stan laten horen dat ook een harp een prachtig muziekinstrument is. En dat ze dat uitstekend kan, demonstreerde ze twee weken geleden nog tijdens het sfeervolle huiskamerconcert in de Pastorie in de Mortel. Het publiek werd er stil van.
Excelsior hoopt aanstaande zaterdag op zoveel mogelijk publiek in D’n Dörpel aan de Vondellaan 53 in Gemert. Belangstellenden kunnen gratis binnenlopen, maar er zal wel een collecte gehouden worden om de onkosten te dekken. Het concert begint om half acht en zal tot ongeveer half tien duren.

Foto's:


0