Een ‘likje’ verf?

GEMERT-BAKEL – Schilderen is een eeuwenoud ambacht waarin ervaring, kennis en vaardigheden gemengd worden om verf strak en egaal aan te brengen. Nieuwe verfsoorten worden tegenwoordig op wetenschappelijke wijze ontwikkeld en geproduceerd.
Ook grondstofleveranciers zoeken vernieuwing, bijvoorbeeld in de manieren om verf aan te brengen zoals spuitapparatuur, dompelsystemen en de rollers.
Toch blijft de kwast het belangrijkste gereedschap van de professionele schilder: In zijn hand is de kwast het hulpmiddel waarmee hij de verf beoordeelt. Het gevoel dat schilders krijgen bij het verwerken van een verf is één van de hoofdcriteria om tot een oordeel over de kwaliteit te komen. Ook de doe-het-zelver beoordeelt verf vaak op gevoel. Termen als ‘lekker verfje’, ‘fijn’, ‘lastig’, ‘taai’ of ‘soepel’ worden vaak gehoord. Op grond van dit soort ervaringen wordt de verfkeuze deels gemaakt.

Daarnaast speelt de kwaliteit van de verf natuurlijk een belangrijke rol: Hoe lang gaat de droge verflaag mee? Hoeveel laagdikte kan bereikt worden? Hecht de verf goed op een bepaalde ondergrond? Hoe goed is de verf te reinigen? Is de droogtijd, snel of langzaam? De gerenommeerde merken vragen graag aandacht voor de uitzonderlijke kwaliteiten die hun verven hebben, toch blijft de prijs ook een belangrijke factor in de uiteindelijke keuze.
Het eindresultaat van schilderwerk is van veel factoren afhankelijk. Zoals van de ondergrond, de conditie en het type van de oude afwerking, de voorbehandeling, de vaardigheid van de schilder, de (weers-)omstandigheden tijdens het aanbrengen, de kwaliteit van de verf, de manier van aanbrengen (kwast / roller), etc.
Gelukkig heeft een ervaren schilder door de jaren heen veel ondergronden, verfproducten en situaties meegemaakt en kan hij daar optimaal op in spelen: Hij weet bijvoorbeeld dat een terpentine verdunbare alkydverf langer verwerkbaar is en beter past bij het Nederlandse weer. Hij weet ook dat deze verf, vanwege Arbo-eisen en het vergelen van de kleur, beter niet binnen gebruikt kan worden omdat deze na verloop van jaren kan gaan scheuren en barsten als gevolg van het ‘verstenen’.
Verven op acrylbasis hebben de afgelopen jaren een mooie ontwikkeling doorgemaakt: Ze blijven kleurecht, elastisch en ze drogen lekker snel! De vakman weet echter dat je ze beter niet buiten kunt gebruiken omdat het in Nederland vaak te warm, te koud of te vochtig is om ze aan te brengen. Verwerking binnen kan echter prima en voor zijn eigen gezondheid en het milieu kiest hij daar ook voor. Vanwege datzelfde milieu zal hij zijn materiaal trouwens nooit schoonmaken in de gootsteen!
De afgelopen jaren heeft de ambachtelijke schilder een oude bekende zien terugkeren op het verftoneel: Verven op lijnoliebasis die gemaakt worden van, tot 95%, natuurlijke en herwinbare grondstoffen. Hiermee werken is (of was) misschien weer even wennen: Een ander verdunningsmiddel, langere droogtijd, het mooiste effect bij verwerking met de kwast en zowel binnen als buiten te gebruiken. Vraag uw ambachtelijke schilder eens wat zijn ‘gevoel’ hierover is?
Goed schilderwerk is dus méér dan ‘gewoon een likje verf’: Vraag maar eens naar ‘het gevoel van de vakman’…

Wouter Mast, Mastgoed Advies
Lid van het Bouw Advies Instituut

Foto's:


0