Het ei is gelegd

In 2003 gaf Maserati een hint naar een SUV. Het plan ging de ijskast in, maar in 2011 keerde de Kubang terug, al gauw omgedoopt in Levante. Pas nu is de productieversie klaar.

Met zo’n voorbereidingstijd koesteren we hooggespannen verwachtingen. Uiterlijk biedt de SUV uit Modena maar ten dele een verrassingseffect, want hij weerspiegelt het silhouet van het vijf jaar oude prototype, hoewel gemoderniseerd in de detaillering. Hij kijkt wat grimmiger uit zijn ogen, terwijl we de achterzijde juist een beetje verslapt vinden qua design. Maserati toont zich nog niet scheutig met specificaties; het meldt slechts dat de Levante over luchtvering met elektronisch geregelde schokdemping zal beschikken en dat alle wielen via een intelligent Q4-systeem worden aangedreven, waarbij een achttrapsautomaat de overbrengingen spatieert. Weinig verrassend zullen er benzine- en dieselmotoren opduiken. Dan denken we aan de krachtbronnen van de Ghibli, dat wil zeggen een 3.0 V6 Bi-Turbo met 330 dan wel 411 pk en een even grote zelfontbrander met een enkele compressor en 275 pk. Wellicht mag de 3.8 V8 uit de Quattroporte met 530 pk ook meedoen, om de Porsche Cayenne Turbo klop te geven. Opmerkelijk genoeg draaien de productielijnen reeds en zullen de eerste Levantes dit voorjaar op de Europese wegen verschijnen.

Foto's:


00