Huub Fransen fietst tegen kanker

ERP – Maart: voor toerrijders dé maand om de fiets uit het vet te halen om de weg op te gaan. Dat geldt ook voor Huub Fransen. Met dat verschil dat het voor hem de eerste keer is.

Fransen – ‘ik ben helemaal geen fietser’ – bereidt zich voor op zijn deelname aan Alpe d’HuZes. Samen met negen collega’s stapt hij op 2 juni op de fiets voor kanker.

De lat ligt hoog voor deelnemers aan de sponsortocht Alpe d’HuZes: naast hun sportieve prestatie – zes keer de beruchte berg op – gaan zij de verplichting aan om 2500 euro aan sponsorgeld bijeen te brengen. Voor de deelnemers aan Big Challenge ligt diezelfde lat ééns zo hoog: zij gaan voor niet minder dan 5000 euro. Fransen legt uit: “Wij sluiten ons aan bij Big Challenge. Big Challenge doet als team mee aan Alpe d’HuZes. Het gaat in totaal om ongeveer 200 mensen die allemaal actief zijn in de agrarische sector. Aanvankelijk vooral de varkenshouderij, maar inmiddels zijn ook de andere takken aangeschoven. Met Big Challenge willen wij onze sector in een positief daglicht stellen. Bijvoorbeeld door de doelstelling van 2500 euro te verdubbelen.” Voor ‘team-in-een-team’ Fransen Gerrits komt dat neer op een streefbedrag van 50.000 euro. “Ja, dat is veel, maar het loopt goed. We krijgen veel spontane reacties op onze actie, maar natuurlijk hebben we nog een flinke weg te gaan,” aldus Fransen.

Big Bike Battle

Het team heeft een aantal activiteiten bedacht om geld in te zamelen. Meest opvallend zijn de Big Bike Battle-avonden: op vrijdag 1 april in Zaal van Haandel in Erp en op zaterdag 16 april bij Knijnenburg in De Rips. “Teams kunnen zich daarvoor aanmelden. Via een knock-outsysteem komt er uiteindelijk een winnaar uit de bus. We zorgen natuurlijk voor een ludiek tintje en er is een prominentenrit. De Veghelse burgemeester Ina Adema heeft al toegezegd. Beetje ouderwets vertier eigenlijk,” belooft Fransen. Het team hoopt de middelen verder bij elkaar te krijgen met een ‘vrije-dagenactie’ bij Fransen Gerrits en de verkoop van T-shirts.

Uitdaging

Maar los van het geld: het fietsen zelf blijft wel een ‘dingetje’ voor Fransen. Hij hoeft het nog nét niet te leren, maar daar is het dan ook wel mee gezegd. Niettemin zet Fransen zijn zinnen op zes beklimmingen: “Mensen zeggen bijna allemaal dat het niet kan.” Naast het doel van Alpe d’HuZes om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar kanker, weegt voor Fransen de sportieve uitdaging daarom minstens zo zwaar: “Ik zie heus wel om me heen dat anderen het een stuk gemakkelijker hebben, maar het is echt heel bijzonder om dit zo op deze manier met collega’s te doen. Iedereen leeft mee. Deze actie geeft een positieve flow binnen ons bedrijf.”
Sinds afgelopen najaar de beslissing viel om mee te doen, is Fransen in training: “Ik ben een poosje gestopt met voetbal om mezelf te concentreren op het wielrennen: nu door te spinnen, en straks fiets ik mee met de plaatselijke toerclub. Het gaat er vooral om, om op t goeie moment te pieken,” besluit Fransen lachend.

Meer info over team Fransen Gerrits vind je hier.

Foto's:


e