Gemertse leerling op stage bij Marine

GEMERT – Dirk van Hoeij (16) uit Gemert, leerling van het Commanderij College, heeft een duidelijk doel voor ogen. Hij wil militair worden. Samen met zijn school wist hij een unieke stage te regelen bij de Koninklijke Marine. Dirk vertelt over zijn ervaringen.

“Toen ik tien jaar oud was wist ik het al, ik wil werken bij Defensie, een militair worden. Ik keek op de website van Defensie naar onderdelen binnen de krijgsmacht en kwam uit bij het Korps Commando Troepen. Sinds die tijd wil ik de ultieme uitdaging aan: Commando worden.

Ik ben nu zestien jaar oud, zit nog op het Commanderij College (vmbo Gemert) en moet dus nog een paar jaar wachten tot ik mag solliciteren bij Defensie. Tot die tijd probeer ik zoveel mogelijk informatie en tips te verzamelen die mij kunnen helpen bij mijn latere militaire opleiding. Met die gedachten ben ik ook begonnen aan mijn stage bij de Koninklijke Marine. Elke vierdejaars moet in het examenjaar een week stage doen bij een bedrijf waar hij interesse in toont. Ik had me via het internet op de website van Defensie aangemeld voor de snuffelstage, een paar maanden later kreeg ik mijn stage-overeenkomst binnen en een lijst met dingen die je mee moest nemen.

Samen met 21 andere jongens en meiden mocht ik vier dagen afreizen naar Texel. Daar heb ik veel geleerd over het leven als militair en de opleidingen binnen de krijgsmacht. Er werd nadruk gelegd op teamwork en efficiëntie. ‘Als je een tijd meekrijgt om iets te doen, houd je dan ook aan die tijd’, zei de sergeant. Je kon geen elf minuten gaan douchen als je daarvoor tien minuten kreeg, dat gaat dan ten koste van je buddy’s (een buddy is je medecursist). Zij moesten dan op blijven drukken bijvoorbeeld totdat jij klaar was.

Deze stage heeft mij geleerd dat ik nog een zware en lange weg voor me heb totdat ik me eindelijk militair mag noemen. Ik zit nu in het examenjaar van het vmbo (theoretische leerweg). Na dit jaar wil ik naar de havo omdat ik later graag een hogere functie bij Defensie wil maar misschien ook ‘n beetje om mezelf te bewijzen.

Deze stage heeft mij in ieder geval nóg meer gemotiveerd om heel goed mijn best te doen op school zodat ik later mijn taak als militair misschien wel beter uit kan voeren.”

Mavo-teamleider Peter Francken heeft Dirk geholpen bij het bereiken van deze stageplek. “Het stagebeleid bij Defensie verschilt per krijgsmachtdeel. In Den Helder zijn niet zoveel plekken beschikbaar. Hij heeft geluk gehad en op het goede moment ingeschreven. Bovendien is hij erg gemotiveerd en hij heeft een duidelijk doel voor ogen. Dat is alleen maar te prijzen.”

Foto's:


D