‘Het is alleen nog wachten op de eerste ets van Rembrandt’

GEMERT – De Grote GAC-rommelmarkt vindt op zondag 17 april voor de dertiende keer in successie plaats. Jan van Ansem en Frans van Berlo hebben dit jaar het organisatiestokje overgedragen aan jongere clubgenoten Dennis van Esch, Roderick Vos en Ferdie Ranshuysen.

Door Marcel Bosmans

Van Ansem is vanaf het begin bij de organisatie betrokken. De Gouden GAC-er is de zeventig al ruim gepasseerd en doet daarom een stapje terug. “De Rommelmarkt rond de atletiekbaan is een idee van Knutje & Knotje. Dat de keuze op deze locatie viel was logisch, aangezien de GAC-kantine al langer als thuisbasis fungeerde voor de hobbyhandwerkclub. Omdat mijn vrouw er bestuurslid was en ik jarenlang ervaring had als marktmeester, werd me gevraagd of ik het evenement in goede banen wilde leiden. Sindsdien was ik elk jaar het haasje. “

De rommelmarkt groeide gestaag van 50 kramen bij de start tot circa 230 standplekken nu. Een aantal jaren geleden nam GAC Gemert de organisatie over van Knutje & Knotje, omdat er meer vrijwillige inzet nodig was dan de hobbyhandwerkclub kon leveren.

Voor de atletiekvereniging is de activiteit een belangrijke bron van inkomsten. “Ongeveer tien procent van onze begroting”, geeft Van Esch aan. “Al wisselt dat wel van jaar tot jaar. Als het weer slecht is, komen er minder mensen van buitenaf. Door de entreeprijs laag te houden slagen we erin om gemiddeld 3000 bezoekers per jaar te trekken.”

De markt heeft in de regio een goede naam opgebouwd. Vos: “Het is echt een uitje. Je kunt op je gemak rondwandelen, wat eten en drinken en naar hartenlust grasduinen. Het aanbod is heel divers. Somige standhouders staan wekelijks op een rommelmarkt, maar het gros bestaat uit inwoners van Gemert en omliggende plaatsen die net de zolder of de schuur hebben opgeruimd en van hun oude spullen af willen. Ook daar zitten soms bijzondere dingen bij. Ik herinner me nog een man met een soort van koperen vaas, waarop het logo van Shell afgebeeld stond. Toen er nog geen tankstations bestonden werd daarmee benzine gehaald bij de apotheek. Deze voorloper van de jerrycan bracht hier op de markt honderden euro’s op. Nu is het alleen nog wachten op de eerste ets van Rembrandt.”

Dennis van Esch, Jan van Ansem en Roderick Vos.

Foto's:


0