Sport Memories: Harrie Bressers

GEMERT – In deze zomer, die bol staat van topsportevenementen zoals de Olympische zomerspelen, het EK voetbal, de Tour de France en de Giro, vraagt het Gemerts Nieuwsblad aan Gemertse sportprominenten naar het meest aansprekende sportmoment. Deze rubriek is tevens een aanloop op de sportquiz die bij voldoende belangstelling in het najaar gehouden wordt. Vandaag: erevoorzitter van VV Gemert Harrie Bressers.

Hoewel Harrie Bressers niet kan terugblikken op een actief sportief verleden heeft de ere voorzitter van voetbalvereniging Gemert een dikke vinger in de pap gehad in de successen van de voetbalvereniging. Hij was mede verantwoordelijk voor het sterke fundament waarop de club ook anno 2016 nog steunt. Harrie maakte 33 jaar deel uit van het dagelijks bestuur waarvan een kwart eeuw als voorzitter. Onder zijn leiding begonnen de zwartwitten na jarenlang verblijf in de kelder van het amateurvoetbal, aan een spectaculaire opmars die eindigde met een kampioenschap op het allerhoogste amateurniveau. Met een karrevracht aan onderscheidingen nam hij destijds afscheid als voorzitter.

“Ik heb een drietal hoogtepunten die natuurlijk met de voetbalclub te maken hebben”, begint Harrie zijn uitleg. “Het absolute hoogtepunt blijft echter het kampioenschap van Gemert in het seizoen 1977-`78. Een paar jaar daarvoor werd ik door spelers gevraagd me kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. Gemert verkeerde in een malaise en degradatie uit de 4e klasse kon nog net worden voorkomen. Spelers van clubs uit de Brabantse Bond stonden al langs de lijn om de tegenstander van het volgend seizoen te bekijken. Met Noud Snijders, Toon van Wanroij en later Willy Nelissen gooiden we het roer radicaal om. Op mijn verzoek en gesteund door onze sponsor Jos Maas konden we ex-international Jan Renders als trainer vastleggen. Het elftal kreeg versterking van de gebroeders Vaessen en Ger Peijs en begon meteen aan een inhaalrace met als doel Gemert terugbrengen op de plek waar het thuishoort. In het allereerste seizoen werden we al kampioen. De beslissingswedstrijd op het veld van aartsrivaal Sparta`25 wonnen we van Rood-Wit voor bijna 7000 toeschouwers met 2-0. Dat werd een feest om nooit te vergeten. De twee seizoenen daarna stoomden we onverstoord door naar de 1e klasse en werden we weer herenigd met onze buur Sparta`25, waardoor de roemruchte derby weer tot leven kwam. Tot het begin van seizoen 1993-`94 bleven we aardig in de bovenste regionen meedoen maar een titel zat er niet in tot Tonnie Beekmans zich op sportpark Molenbroek presenteerde. Met hem als nieuwe trainer werd het kampioenschap binnengehaald, een nieuwe mijlpaal.

Voor het eerst in de historie acteerde Gemert op het allerhoogste amateurniveau. Drie jaar later volgde wederom een hoogtepunt, met John Huisman als technisch opperhoofd pakten we ook in de hoofdklasse de titel met de supercup. “
Aan de sucessenreeks kwam maar geen einde want ook toen Harrie in stijl met een drukbezochte receptie afscheid had genomen schreef Gemert in het seizoen 2009-2010 wederom clubgeschiedenis. Het landskampioenschap van de zondagamateurs werd gehaald.

Wilt u uw meest aansprekende sportmoment ook met de lezer delen neem dan contact op met Jan Winkelmolen tel 0610801095/ E-mail j.winkelmolen1@kpnplanet.nl. Volgende week het verhaal van Jan van Ansem

Foto's:


0